Vrouwen aan de macht in Brasschaat

Op 27 oktober 2018, over deze onderwerpen: Burgemeester, Gemeenteraad, Verkiezingen 2018
bestuursploeg 2019-2024

Philip Cools wordt vanaf 1 januari, net zoals hij nu al is, waarnemend burgemeester van de gemeente. Opvallend is dat het college verder zal bestaan uit zes vrouwen en twee mannen. Ten opzichte van zes jaar geleden zijn er ook maar twee dezelfde gezichten.

De kogel is door de kerk. Philip Cools zal ook na 1 januari 2019 de waarnemend burgemeester van Brasschaat blijven en dat zeker tot mei wanneer de Vlaamse en federale verkiezingen plaatsvinden. Jan Jambon blijft immers tot dan minister. Cools neemt als burgervader onder meer politie, brandweer en veiligheid voor zijn rekening. En met de nodige ambities. "We denken dan bijvoorbeeld aan het verder intensifiëren van de samenwerking met de politiezone Schoten en eventueel zelfs een fusie", zegt Cools. "We willen ook ijveren voor meer inspecteurs en wijkagenten."

Maar vooral opvallend is dat het schepencollege héél vrouwelijk getint is. Van de acht mandaten gaan er maar liefst zes naar vrouwen. Eerste schepen wordt Adinda Van Gerven (N-VA), zij neemt sport en jeugd voor haar rekening. Zij behaalde na Jambon de meeste voorkeurstemmen, maar liefst 2.040 om precies te zijn. Her en der werd gefluisterd dat zij het meeste recht had om waarnemend burgemeester te worden. "Ik zit een beetje met gemengde gevoelens en ben misschien wat ontgoocheld", geeft Adinda toe. "Vooral naar mijn vele kiezers toe. Maar ik gun het Philip van harte en ga me ook ten volle inzetten voor de ploeg."

De andere schepenen voor N-VA worden Carla Pantens (cultuur en senioren), Goele Fonteyn (openbare werken, patrimonium en mobiliteit), Karina Hans (OCMW en sociale zaken) en Inez Ven (burgerzaken en onderwijs). Bruno Heirman krijgt financiën. Hij zal ook de eerste schepen zijn die weer zal verdwijnen als Jan Jambon weer écht burgemeester wordt.

Als enige liberaal in het college zal Myriam van Honsté proberen haar mannetje te staan. Twee legislaturen geleden was ze al eens schepen. Ze krijgt nu ruimtelijke ordening, wonen en milieu op haat boterham. Vooral dat laatst was een strijdpunt van de partij tijdens de campagne omdat ze met Luc Vermeersch ook de 'zwerfvuilkoning' op de lijst hadden staan. Tom Versompel van N-VA wordt de voorzitter van de gemeenteraad. Enkele opvallende doelstellingen van het nieuwe bestuur: een ondergrondse parking op het Kerkplein, het verder uitbouwen van het scholenproject Kaart, aanpakken van verdoken armoede en een nieuwe ontmoetingsplaats voor jongeren.

Copyright © 2018 De Persgroep Publishing - Het Laatste Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is