Brasschaat Klassiek

Brasschaat Klassiek

Toen Jan Jambon een half jaar de burgemeesterssjerp in Brasschaat droeg, riep hij me bij zich in zijn imposante kantoor en sprak :  "Er zijn zovele steden en gemeenten in Vlaanderen die in de zomer een eigen muziekfestival hebben, maar geen van allen beschikt over zo’n prachtig park als wij. Ons kasteel en de tuinen zouden een prachtig decor vormen voor een klassiek festival. Dat is echt een droom van mij: in Brasschaat, in ons park, een internationaal gerenommeerd festival met klassieke muziek, opera-aria’s en walsen. Huybrechts, begin er maar aan!” Ik nam onmiddellijk contact op met Robert Groslot, de magische maestro van Il Novecento. Hij was onmiddellijk bereid om de droom van Jan mee te helpen realiseren.

In de zomer van 2014 kwamen ruim 3000 mensen genieten van een prachtig concert tussen de fonteinen van het park. Brasschaat Klassiek was geboren.
In 2015 organiseerden we in augustus, het weekend van moederkensdag, de tweede editie, dit keer met twee avonden: een met orkestrale werken, de dag daarna een opera-avond met een selectie van de mooiste aria’s van de grootste meesters. Het slechte weer speelde ons enorm veel parten, maar wie de regen en het ontij trotseerde werd opnieuw betoverd door de feeërieke melodieen en de adembenemend mooie stemmen van Hanne Roos, Anne Cambier, Liesbeth De Vos en Werner Van Mechelen. 

In juli 2016 zetten we onze derde editie neer. We zochten en vonden samen met Jan naar vernieuwing. Op 15 juli is er een combinatie van Brasschaat Klassiek en Brasschaat Opera, en op 16 juli willen we met Walsen In Het Park het grootste openlucht wals-bal van de lage landen organiseren. Er komt een dansvloer van meer dan duizend vierkante meter en we hopen dat alle koppels in Vlaanderen die een beetje kunnen walsen, naar Brasschaat komen om deel te nemen aan iets wat wellicht wonderbaarlijke allures zal aannemen. Wie wil niet een keertje een walsje wagen begeleid door Il Novecento met zijn zestig topmuzikanten?

ATV, TV-Limburg en TV-Oost zullen dit prachtige evenement uitzenden, en we geloven dat ook de nationale zenders niet zullen wegblijven wanneer honderden koppels over de dansvloer in het park zweven. Het wordt tóp.

Omdat we het Belgische weer niet echt vertrouwen hebben we geïnvesteerd in een reuzegrote tent, maar als het mooi weer is zetten we die niet op en gebeurt alles in openlucht.

Wie van schitterende muziek houdt in een sprookjesachtige omgeving, zorg dat u erbij bent: Brasschaat Klassiek, Brasschaat Opera en Walsen In Het Park, 15 en 16 juli. Zeg dat Jan Jambon het gezegd heeft!

Carl

Meer info: klik op webstek BrasschaatKlassiek.

Nieuws over dit onderwerp

Klassiek in het Park gaat internationaal

De organisatie van Brasschaat Klassiek, dat voortaan door het leven gaat als Klassiek in het Park, wil de komende jaren doorbreken in héél België en het buitenland. Het gaat daarvoor een samenwerking …

Brasschaat Klassiek [FOTO'S]

14 en 15 juli werd de festivalweide naast het Kasteel van Brasschaat voor de 4de editie omgetoverd tot een reuzenpodium en dansvloer. De dreigende wolken boven Brasschaat schrikten misschien een …