Jambon al meteen weer burgemeester (en daar is niet iedereen blij mee)

Op 12 december 2018, over deze onderwerpen: Burgemeester

Omdat N-VA uit de federale regering is gestapt, keert voormalig vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon terug naar Brasschaat. Hij wou zijn functie van titelvoerend burgemeester in januari opnieuw opnemen, maar wachten mag niet.

Jambon werd na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 burgemeester van Brasschaat. Toen hij minister in de federale regering werd, liet hij zich vervangen door waarnemend burgemeester Koen Verberck. Nadat die zijn ontslag had gegeven, werd Philip Cools waarnemend burgemeester. Voor de laatste drie weken van dit jaar vindt er nu nog eens een stoelendans plaats. Jambon wordt burgemeester en Philip Cools wordt opnieuw schepen. Goele Fonteyn, die waarnemend schepen was ter vervanging van Philip Cools, is nu schepen af. In januari wordt zij dan opnieuw schepen.

“Ik had het een elegantere oplossing gevonden als de huidige ploeg de rit had kunnen uitrijden. Maar dan was er een extra gemeenteraad nodig en werd het een nog grotere poespas”, zegt Jambon. “Ik vind dit jammer, maar ik ben eigenlijk al van rechtswege sinds zondagmiddag 10 december opnieuw burgemeester van Brasschaat. Omdat ik geen minister meer ben, word ik automatisch burgemeester. Goele Fonteyn moet nu voor drie weken een stapje opzijzetten. Zij wordt in januari schepen en Bruno Heirman valt eruit. Zijn bevoegdheid financiën zal dan naar Philip Cools gaan. Ik had het natuurlijk liever anders gezien.”

“Goede zaak”

Philip Cools vindt de terugkeer van Jambon een goede zaak. “We hebben altijd gecommuniceerd dat Jan titelvoerend burgemeester was. Nu hij geen minister meer is, is het maar normaal dat hij terugkeert.”

Cools voelde zich wel groeien in zijn taak als waarnemend burgemeester. “Ik heb dit mandaat uitgevoerd van 16 oktober tot 9 december. In die periode heb ik veel bijgeleerd. Ik had veel contact met onze veiligheidsdiensten en heb hen daardoor ook veel beter leren kennen. Maar ik was al lang betrokken bij de gemeente. Ik heb 22 jaar op de dienst financiën gewerkt”, zegt Cools. Hij wordt in januari opnieuw schepen onder burgemeester Jambon.

Goele Fonteyn moet dus nog drie weken wachten. Zij heeft intussen haar taak in het onderwijs hervat. “Philip Cools bracht me er gisteren van op de hoogte dat ik waarnemend schepen af ben. Ik maak daar geen probleem van. Ik heb mijn taak in het onderwijs opnieuw opgenomen. Gelukkig werd er voor mijn interimaris een oplossing gevonden. Normaal zou ik opnieuw fractieleider worden in de gemeenteraad, maar ik heb aan de huidige fractieleider Tom Versompel al gevraagd of hij die functie voor die ene gemeenteraad nog op zich wil nemen. Je ziet, de impact is groot.”

“Beter vermijden”

Bij oppositiepartij Brasschaat 2012 vindt men deze gang van zaken niet zo positief. “Dit is een poppenkast. Wij hebben in deze legislatuur nu al vier burgemeesterwissels gehad”, reageert fractieleider Steven Broos. “We vragen ons af hoe lang Jan Jambon nu burgemeester zal blijven. In mei zijn er immers opnieuw verkiezingen. Voor de continuïteit is dat natuurlijk geen goede zaak. Ook al die schepenwissels kunnen toch beter worden vermeden. Zodra iemand is ingewerkt, kan hij alweer opstappen.”

Copyright © 2018 Mediahuis - Gazet van Antwerpen - Jan Brys

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is