U bent hier
Meiboomplanting in het Louis De Winterstadion
Het Louis De Winterstadion geraakt stilaan in de finale fase. Traditioneel is dit het moment waarop een meiboom gestoken wordt als symbool voor voorspoed en vruchtbaarheid. Het bouwproject bereikt een nieuwe mijlpaal: de afwerkingsfase die ervoor zorgt dat het iconische gebouw transformeert in een multifunctioneel sportcentrum. Het project is een mooie samenwerking tussen de diensten patrimonium, sport, onderwijs, groen, mobiliteit, duurzaamheid enerzijds, en het architectenbureau BRO-architecten en bouwbedrijf DCA anderzijds.
Het gemeentebestuur koos voor een multifunctioneel, open en compact gebouw waar de functies zoveel mogelijk in de bestaande volumes zijn ondergebracht en de footprint beperkt blijft. Kleedkamers, lockers en sanitair situeren zich logischerwijs op het gelijkvloers. Op het eerste verdiep komt de cafetaria met een open zicht op het veld en de tribune voor zo’n driehonderd man. Op het tweede verdiep komen nog enkele klaslokalen voor het GIB en een multifunctioneel lokaal. Schepen van sport, Adinda Van Gerven was tevreden: “Ik ben zeer blij dat het iconisch gebouw, hét Louis De Winterstadion, behouden is gebleven.”
De duurzame principes in dit gemoderniseerde stadion zijn zeker om mee uit te pakken: hemelwater wordt maximaal opgevangen en gebruikt in het sanitair als voor de beregening van het voetbalveld. We plaatsten ook energiezuinige en gestuurde ledverlichting langs het veld. De volledige schil van de sportcampus (vloer, wand, dak) wordt geïsoleerd volgens huidige normen. Om te voldoen aan de warmtevraag wordt met warmtepompen gewerkt. Over het elektrisch vermogen wordt nog nagedacht.
Vanaf september start men met de omgevingsaanleg, de groenbeplanting en de fietsenstallingen. “Voor mij is dit echt een voorbeeld-project voor de toekomst: een duurzame en multifunctionele sportlocatie", zei Goele Fonteyn schepen van patrimonium, duurzaamheid en groen. Tegen eind oktober 2024 zouden de werken definitief afgerond zijn. Het project kostte in totaal 4,4 miljoen euro, waarvoor de gemeente subsidies kreeg van onder andere Sport Vlaanderen. “Met dit project zijn we een belofte aan de gemeenschap aangegaan. Sport en onderwijs gaan hier harmonieus samen", zei Philip Cools, de waarnemend burgemeester van Brasschaat.