“Jan heeft bewezen op verschillende niveaus een goed bestuurder te zijn”

Op 10 december 2018, over deze onderwerpen: Burgemeester

Jan Jambon (N-VA) is minister van Binnenlandse Zaken af. En dat betekent dat hij opnieuw burgemeester wordt van Brasschaat. De Brasschatenaar ziet zijn burgemeester in ieder geval graag komen. “Een heel goede zaak”, klinkt het op het plaatselijke winterdorp.

Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 werd Jan Jambon burgemeester van de parkgemeente. Twee jaar later stapte hij als minister van Binnenlandse Zaken in de federale regering en kon hij het ambt van burgervader niet meer uitoefenen. Koen Verberck en sinds afgelopen zomer Philip Cools traden op als waarnemend burgemeester.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober dit jaar was N-VA opnieuw de grootste. Vanaf 1 januari 2019 zou Philip Cools opnieuw worden aangesteld als waarnemend burgemeester in het nieuw verkozen bestuur, althans zolang Jambon minister was.

Maar sinds afgelopen weekend liggen de kaarten anders. Jambon is minister af en neemt zijn mandaat als burgemeester op.

De vraag is niet of, maar wanneer dat zou gebeuren. “Mijn nieuw mandaat begint op 1 januari 2019”, zegt Jambon. “Maar strikt genomen zou ik mijn huidig mandaat voor de laatste weken van dit jaar ook moeten opnemen. We gaan maandag bekijken met de gemeentesecretaris of dat effectief ook nodig is. Het lijkt mij beter dat de huidige ploeg haar werk kan afronden en dat ik vanaf januari mijn mandaat als burgemeester opneem. Het zou nogal een cirque zijn om voor die paar weken in 2018 alles nog helemaal aan te passen.”

“Ik ben in ieder geval vereerd om opnieuw burgemeester te mogen zijn van zo'n mooie gemeente als Brasschaat”, zegt Jambon nog. “Het lokale mandaat is zo veel concreter dan het federale. Je kunt bij wijze van spreken maandag iets beslissen en dinsdag het al in uitvoering zien gaan. Op federaal vlak ligt dat natuurlijk anders.”

Dat Jambon vanaf januari burgemeester wordt, heeft ook gevolgen voor het schepencollege. Waarnemend burgemeester Philip Cools wordt schepen. Bruno Heirman (ook N-VA), die in januari schepen van Financiën, Dierenwelzijn en Communicatie zou worden, moet dan plaats ruimen.

Talk of the town

De terugkeer van Jan Jambon als burgemeester was uiteraard hét gespreksonderwerp in het Brasschaatse Winterdorp. Heel wat Brasschatenaren vinden het een goede zaak. In het winterdorp waren er vrijwel uitsluitend positieve reacties.

“Het is natuurlijk een politiek spelletje geweest”, zegt ondernemer Rudy Michielse. “Maar voor de gemeente is het volgens mij wel een goede zaak. Ik vond trouwens dat Jambon als minister goed werk heeft geleverd. En ik denk dat ook de huidige waarnemende burgemeester zijn best heeft gedaan. Ik ken Philip Cools niet persoonlijk, maar hij doet het volgens mij wel goed.”

Hetzelfde is te horen bij de 24-jarige Ilse De Gucht. “Ik ken Jan Jambon alleen maar van op televisie”, zegt ze. “Maar ik heb er alleszins vertrouwen in. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen heb ik op N-VA gestemd. Ik wist dat Jambon wellicht nog een tijdje minister zou blijven. Maar hij deed dat wel goed. Nu hij als burgemeester terugkeert is dat een goede zaak, denk ik. Al moet ik zeggen dat ik de politiek niet echt op de voet volg.”

Steven Rymenans ziet geen probleem in het veelvuldig geschuif in het Brasschaatse gemeentebestuur. “Jambon heeft in Brasschaat in het verleden enkele goede dingen in gang gezet”, zegt Rymenans. “Hij is als burgemeester goed vervangen door Philip Cools. Ik maak er geen probleem van dat Jambon na de verkiezingen in mei misschien opnieuw weg is. Ik ben in ieder geval tevreden dat hij terugkeert. Jambon heeft al op verschillende niveaus bewezen een bekwaam bestuurder te zijn.”

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden - Gazet van Antwerpen - Jan Brys

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is