Bericht van afdelingsvoorzitter aan de leden i.v.m. burgemeesterswissel

Op 21 oktober 2014, over deze onderwerpen: Activiteiten & Afdelingswerking, Burgemeester

Beste lid van N-VA Brasschaat,

Zoals u via de media vernomen hebt, is onze burgemeester Jan Jambon genoodzaakt om zijn sjerp door te geven omdat hij minister van binnenlands zaken is geworden in de federale regering. Het ministerschap is bij wet niet cumuleerbaar met een burgemeester- of schepenambt. Door de nauwe professionele samenwerking tussen Jan Jambon en schepen Philip Cools, zal deze laatstgenoemde een nieuwe functie in het kabinet van het ministerie aanvaarden. Hierdoor verzaakt Philip Cools aan zijn schepenambt. Beide mandatarissen blijven echter wel deel uitmaken van de Brasschaatse gemeenteraad.

Twee bestuursfuncties komen vrij; schepen van ruimtelijke ordening, lokale economie en toerisme (bevoegdheden van Philip Cools), en het ambt van burgemeester waaraan de bevoegdheden veiligheid en IT gekoppeld zijn (bevoegdheden van Jan Jambon).

Binnen onze afdeling kwamen vijf kandidaturen binnen voor het burgemeesterschap en vier kandidaturen voor het schepenambt. Het bestuur heeft van in het begin geoordeeld dat er gestreefd moet worden naar een homogene overdracht van de vrijgekomen ambten. Hierdoor kunnen de bevoegdheden en dus het doordachte werk van de andere schepenen gewoon verdergaan zonder het beleid en het bestuursakkoord aan te passen.

Na  intensief overleg in een kerngroep van het bestuur, werd ervoor geopteerd om huidig fractieleider van de gemeenteraad Koen Verberck aan te duiden als waarnemend burgemeester. Koen staat bekend voor zijn onvoorwaardelijke inzet, dossierkennis en sociale klemtonen. Als leraar en sportbeoefenaar staat hij tussen de gewone burger en kent hij diens bekommernissen.

Voor de overdracht van het vrijgekomen schepenambt hebben we gemeenteraadslid Tom Versompel gevraagd. Tom die als advocaat technische dossiers zeer goed kan analyseren, aanvaardde met enthousiasme.

Woensdagavond 15 oktober heb ik tijdens onze maandelijkse bestuursvergadering  dit voorstel ter goedkeuring voorgelegd. Met ruime meerderheid werd het aanvaard. Proficiat aan Koen en Tom! Ik ben ervan overtuigd dat zij met toewijding en discipline hun nieuwe taak zullen volbrengen.

Ik heb alle begrip voor ontgoocheling van de niet geselecteerde kandidaten. Het niet in vervulling gaan van ambities kan emotioneel zwaar vallen, waardoor sommige uitspraken niet altijd kaderen in rationeel genomen beslissingen. Ik wil echter benadrukken dat er aan geen enkele kandidaat ooit enige beloftes of toezeggingen zijn gedaan.

De uitstekende kwaliteiten van het werk van onze huidige schepenen, Adinda Van Gerven, Luc Sevenhans en Karina Hans, aangevuld met nieuwe impulsen van Koen Verberck en Tom Versompel zullen ons gemeentebestuur nog versterken. Het uitzonderlijk talent van Jan Jambon en de bekwaamheid van Philip Cools zullen zo gecompenseerd worden.

Gefeliciteerd Jan, Philip, Koen, Tom, Adinda, Luc en Karina met de nieuwe uitdaging!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is