Pop-upwinkels in lege panden

Op 14 januari 2016, over deze onderwerpen: Lokale economie
centrummanager Marie-Laure Koyen en schepen Tom Versompel

Na lang zoeken is het Brasschaatse gemeentebestuur erin geslaagd een nieuwe centrummanager aan te stellen. Marie-Laure Koyen staat voor de moeilijke opdracht om iets te doen aan onder meer de leegstand op de Bredabaan.

Het is een lange zoektocht geweest, maar schepen voor Lokale Economie, Ruimtelijke Ordening en Toerisme Tom Versompel (N-VA) maakt zich sterk dat er nu eindelijk een zeer bekwaam iemand aan de slag gaat.

“De voorganger van Marie-Laure heeft amper zes maanden als centrummanager gewerkt. Dan is hij gestopt. Met Marie-Laure Koyen hebben wij iemand die al heel wat ervaring heeft opgedaan in andere gemeenten”, zegt Versompel.

Marie-Laure Koyen werkte tien jaar voor Idea Consult. Daar voerde ze heel wat opdrachten uit, ook voor lokale overheden. “Die ervaring neem ik mee naar Brasschaat. De uitdagingen zijn hier groot. Die leegstand op de Bredabaan is geen Brasschaats fenomeen. Maar er moet natuurlijk wel iets aan worden gedaan”, zegt Koyen.

Hoge huurprijzen

Marie-Laure Koyenwil onder meer samenzitten met de eigenaars van de panden. “Ik ben nog niet helemaal op de hoogte van de huurprijzen, maar naar ik hoor, zijn die nogal hoog. Schepen Tom Versompel werkte een boetesysteem uit om eigenaars die te weinig moeite doen om hun pand te verhuren in actie te laten schieten. Verder wil ik samen met de Brasschaatse handelaars naar een eigen identiteit zoeken. Die moet duidelijk worden gecommuniceerd. We moeten een shoppingkalender opstellen met unieke evenementen. Een Sinterklaasfeest is natuurlijk zeer goed, maar we moeten nog een stapje verder gaan”, zegt Marie-Laure Koyen.

De nieuwe centrummanager denkt bijvoorbeeld aan een pop-up-project. “Ik zou graag een periode afbakenen waarin er pop-upwinkels kunnen openen in de leegstaande panden. We moeten dat eerst aftoetsen met de eigenaars en zien tot wat zij bereid zijn. In Kapellen werkte dat systeem prima.”

De nieuwe centrummanager zou ook een nulmeting willen uitvoeren. “Het is de bedoeling een telling van de passanten te houden. Dat kan ons heel veel leren. Uit ervaring weet ik dat je dan beter gewapend de eigenaars en handelaars kunt aanspreken. Verder wil ik ook buiten de grenzen van Brasschaat eens rondhoren of er geen handelaars zijn die hier een tweede vestiging willen openen.

Copyright © 2015 Concentra - Gazet van Antwerpen - Jan Brys

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is