Vliegende Hollander staat stil

Op 4 mei 2015, over deze onderwerpen: Cultuur, Gezin

Brasschaat

Horecazaak 't Laiterieke moet speeltoestel afbreken na inspectieronde van federale overheid

De Vliegende Hollander, een speeltuig in de tuin van horecazaak 't Laiterieke op de Lage Kaart dient te worden afgebroken.

Het toestel overleefde een inspectiebeurt niet.

b De Vliegende Hollander staat helemaal achteraan in de grote speeltuin van 't Laiterieke. Uitbater Bert Suetens, die intussen al 14 jaar de zaak runt, begrijpt het niet goed. "Ik nam deze zaak 14 jaar geleden over en in al die jaren is er nooit enige vorm van keuring geweest. Nu kreeg ik inspectie over de vloer en die meldde me dat het toestel niet veilig genoeg is. Het moet binnen de maand worden afgebroken. De mensen van de federale overheid vinden dat het te lang duurt vooraleer het toestel tot stilstand komt en dat zou voor onveilige situaties kunnen zorgen", vervolgt Bert die dit uiteraard bijzonder jammer vindt.

"Op de Vliegende Hollander werd al gespeeld door mensen die nu 60 en 70 jaar zijn. Ik heb het nieuws op Facebook gezet en kreeg massaal veel reacties. Bij heel wat mensen roept de Vliegende Hollander veel herinneringen op. Zeer veel Antwerpenaars kwamen hier als kind op schoolreis.

't Laiterieke ligt tussen de Kattekensberg en de Hondjesberg, vroeger werden die domeinen zeer druk bezocht.

"Als er een verjaardagsfeestje of communiefeestje wordt gegeven, dan zie je vaak volwassenen op de Vliegende Hollander kruipen. Ze noemen het pure nostalgie. Ik weet nog niet goed wat ik ga doen. Misschien vraag ik nog even uitstel in de hoop dat de mensen van de overheid van gedacht veranderen. We zien wel, maar afbreken zou toch spijtig zijn", zegt Ben Suetens van 't Laiterieke.

Aan de muur van de zaak hangen foto's die dateren uit het einde van de 19de eeuw. Het is niet duidelijk hoe oud de Vliegende Hollander is, maar wel zeker is dat hij duizenden mensen, jong en oud plezier heeft verschaft.

Schepen van Cultuur Karina Hans (N-VA) suggereert de Vliegende Hollander vast te zetten.

"Als de mensen van 't Laiterieke hem immobiel maken, dan mag hij wellicht blijven staan. Kinderen kunnen er dan nog altijd op klimmen zonder te schommelen", zegt de Brasschaatse schepen.

BERT SUETENS Zaakvoerder Laiterieke ''Op de Vliegende Hollander werd al gespeeld door mensen die nu 60, 70 jaar zijn.''

Copyright © 2015 Concentra - Gazet van Antwerpen - Jan Brys

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is