Kinderen interviewen veertien jeugdauteurs

Op 13 maart 2015, over deze onderwerpen: Cultuur

Niet minder dan 400 kinderen van het zesde leerjaar zaten donderdag in de Ruiterhal om er een jeugdauteur te interviewen ter gelegenheid van de opening van de jeugdboekenweek.

De kinderen hadden eerder al een pakketje met boeken gekregen, die ze op school of thuis moesten lezen. Gisteren kregen ze de kans om hun vragen te stellen aan de auteurs. Onder de veertien aanwezige jeugdschrijvers bevonden zich Nico De Braeckeleer, Rob Baetens, Stefan Boonen, Do Van Ranst en Johan Van de Velde.

Zowat iedere auteur kreeg de vraag waar hij of zij de inspiratie vandaan haalt. Anderen mochten uitleggen hoe graag ze vroeger naar school gingen. "Ongeveer alle Brasschaatse scholen kwamen langs", zegt Wendy Van den Bossche van de organiserende Brasschaatse bibliotheek. "Op deze leeftijd zijn de kinderen nog warm te maken voor boeken, en dat is een goede zaak. Het is al de 27ste keer dat dit wordt georganiseerd.

Het is ieder jaar even zoeken naar de geschikte auteurs, maar we vinden ze altijd. Alle kinderen komen via een rotatiesysteem achtereenvolgens bij drie auteurs terecht", vervolgt Wendy Van den Bossche.

Volgens schepen van Cultuur Karina Hans (N-VA) zal het nieuwe decreet dat zegt dat gemeenten niet meer verplicht zijn een bib te hebben, geen gevolgen hebben voor Brasschaat. "Onze bib is groot en uitgebreid en zal dus zeker niet verdwijnen. Ik vermoed zelfs dat we eerder een regionale functie zullen krijgen.We hebben nu al een samenwerking opgestart met zes gemeenten die in elkaars buurt liggen. In de toekomst zal dat nog meer gebeuren, daar ben ik van overtuigd. Ik denk dat we steeds vaker naar gespecialiseerde bibliotheken zullen gaan. Zo kan het bijvoorbeeld dat een persoon uit Brasschaat in de toekomst een boek wil lezen dat zich in Schoten bevindt. Hij kan het boek dan tegen een kleine vergoeding naar Brasschaat laten komen", zegt de schepen.

Boekfiets

Hans merkt dat de Brasschaatse bib voor veel mensen ook een sociale functie heeft gekregen.

"Mensen komen er een babbeltje slaan of de krant lezen. Voor wie niet in staat is naar de bib te komen, werken we aan een systeem met vrijwilligers die boeken naar de mensen thuis brengen. Dat gebeurt dan met een boekfiets in plaats van een bakfiets", aldus Karina Hans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is