“We moeten voorkomen dat het hier een tweede Boomsesteenweg wordt”

Op 29 december 2017, over deze onderwerpen: Lokale economie, Ruimtelijke ordening
bouwplannen

De doe-het-zelfzaak Hubo, die nu in het centrum van de gemeente gevestigd is, kreeg van de gemeente een negatief antwoord op haar aanvraag tot een bouwvergunning op de Bredabaan, even buiten het centrum. Oppositiepartij Brasschaat 2012 waarschuwt: “We moeten vermijden dat het daar een tweede Boomsesteenweg wordt.”

Hubo is momenteel nog gevestigd in de Aerdenlei, in het centrum van Brasschaat. De zaak wilde graag verhuizen naar een binnengebied langs de Bredabaan, even buiten het centrum. Hubo had daar al twee panden gekocht, samen met een binnengebied. Het was de bedoeling om de twee panden af te breken en er zes woningen te realiseren met een handelsruimte.

RUP

“Volgens Departement Omgeving (sinds april van dit jaar de naam van Ruimte Vlaanderen, red.) zijn de plannen van de doe-het-zelfzaak om een handelsruimte te verwezenlijken te groot om in een binnengebied te passen. De zaak zou meer vooraan aan de straatkant moeten komen, zoals de nabijgelegen schoenwinkel Framandi op de Bredabaan bijvoorbeeld. We hebben met Hubo overlegd, maar we kwamen niet tot een overeenkomst”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Philip Cools (N-VA).

De schepen wil voor die zone wel een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) laten uitwerken. “Nu is er wel enige onduidelijkheid. We moeten voortgaan op wat 'de goede ruimtelijke ordening' wordt genoemd. Maar de uitwerking van een RUP kan anderhalf tot twee jaar duren”, zegt schepen Cools.

Derde kleinste filiaal

Bij Hubo zit men verveeld met de zaak. “Wij denken al zeven jaar aan een verhuizing, want het is duidelijk dat we hier in de Aerdenlei veel te krap zitten”, vertelt zaakvoerder Dominiek Van Hees. “Onze winkel is het derde kleinste filiaal van het land. Onze winkel zou een oppervlakte van 8.800 vierkante meter krijgen. We weten nog niet hoe we gaan reageren. Als we in beroep gaan, dan proberen we de plannen aan te passen - dat moeten we allemaal nog bekijken. Het is in ieder geval bijzonder jammer dat de bouwaanvraag geweigerd is. We hadden echt gehoopt om naar een ruimere locatie te kunnen verhuizen.”

Gevaarlijke situatie

Oppositiepartij Brasschaat 2012 had de buurtbewoners opgeroepen om een bezwaarschrift in te dienen tegen de bouwaanvraag. De partij legde er vooral de nadruk op dat dit binnengebied behouden moet blijven. “We zijn tevreden dat het gemeentebestuur naar de bezwaren heeft geluisterd”, zegt Herman Lauwers, voorzitter van Brasschaat 2012. “Mochten die plannen doorgaan, dan staat de poort open voor nog andere grote winkels en magazijnen. We moeten vermijden dat het daar een tweede Boomsesteenweg wordt. De impact op het verkeer zou heel groot zijn. Het zou heel wat gevaarlijke toestanden als gevolgd hebben. De meeste wagens die daar komen, hebben een aanhangwagen. Met een beperkte zichtbaarheid is dat echt gevaarlijk.”

Copyright © 2017 Concentra - Gazet van Antwerpen - Jan Brys

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is