U bent hier
Horeca in het centrum heeft het moeilijk: vier zaken failliet
Restaurant De Hemelhoeve, café-restaurant en hotel De Kroon, brasserie Vieux Depot en café De Vreemde Vogel: deze vier horecazaken gingen in een half jaar tijd failliet. Het zijn moeilijke tijden voor de horeca in het centrum van Brasschaat. “We kunnen alleen maar proberen het imago van de gemeente op te krikken”, zegt schepen van Lokale Economie Philip Cools (N-VA).
Vooral De Kroon, het oudste café van Brasschaat, wisselde de voorbije jaren geregeld van uitbater. In februari legde toenmalig uitbater Dirk Volders de boeken neer nadat hij de bekende zaak zeven maanden had opengehouden. Intussen staat de zaak opnieuw over te nemen of te koop.
“Er zijn enkele geïnteresseerden, maar het is niet zo vanzelfsprekend een overnemer of koper te vinden. Aan het café-restaurant is ook nog een hotel verbonden. De huurprijs is al wel gezakt, maar er moeten natuurlijk ook waarborgen worden betaald. Die bedragen zijn niet voor iedereen weggelegd”, zegt Matt Lafere van veilinghuis Moyersoens.
De Hemelhoeve in het gemeentepark is eigendom van de gemeente Brasschaat. De toekomstige uitbater zal enkele investeringen moeten doen. In De Hemelhoeve bevindt de keuken zich bijvoorbeeld bovenaan. De mogelijke uitbater moet ook rekening houden met de uren waarop er voorstellingen zijn in Theater Hemelhoeve. De horecazaak doet immers ook dienst als foyer voor het theater. Daar liep het bij de vorige uitbaters al eens mis.
Jongerencafé De Vreemde Vogel sloot een maand geleden de deuren. Volgens uitbater Roel Rumers hebben het rookverbod en de hoge huurprijs het café de das om gedaan.
De leegstand op de Bredabaan is al langer een probleem, ondanks de inspanningen die er worden geleverd door de gemeente en de centrummanager.
Neuzen niet in zelfde richting
Het Brasschaatse gemeentebestuur probeert waar mogelijk aan de toestand iets te doen, al is dat niet eenvoudig. “De exacte redenen voor deze faillissementen ken ik natuurlijk niet in detail. Bij De Kroon zou het probleem onder meer de schulden van de vorige uitbater zijn. De Vreemde Vogel was een eindigend verhaal. De huur zou sowieso niet worden verlengd. Daar worden enkele gebouwen gesloopt voor een nieuwbouwproject. Maar voor dat project hebben we nog geen aanvraag ontvangen. De sluiting van de Vieux Depot is voor mij een complete verrassing”, zegt schepen van Lokale Economie Philip Cools.
“Als gemeentebestuur willen we zo veel mogelijk hulp bieden. We zitten geregeld samen met de mensen uit de detailhandel, met de cel toerisme. We gaan nu hetzelfde doen met de horecacel. Half augustus zitten we met alle betrokkenen rond de tafel. Maar ik moet zeggen dat dit overlegorgaan nooit bijzonder actief is geweest. Het is niet zo eenvoudig om de neuzen van de horecazaken in dezelfde richting te krijgen. Ze kijken vaak niet verder dan hun eigen zaak. Het lijkt soms op een survival of the fittest. Maar we gaan alleszins proberen om er een nieuwe dynamiek in te krijgen”, zegt Cools.
Meer dan groen en parken
Mogelijk is het een extra moeilijkheid voor de uitbaters dat de stad Antwerpen - met een veel ruimer horeca-aanbod - zo dicht bij Brasschaat ligt. “Wij willen uiteraard meewerken aan het opkrikken van het imago van de gemeente Brasschaat”, zegt de schepen. “De mensen moeten weten dat onze gemeente meer te bieden heeft dan alleen maar groen en parken.”
Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. Voor het Badhuisje annex Boothuisje zijn intussen al wel overnemers gevonden. De jonge uitbaters hebben het meubilair vernieuwd en gaan ook een nieuwe speeltuin aanleggen.
Copyright © 2017 Concentra - Gazet van Antwerpen - Jan Brys