"Gemeente pest zelfstandigen"

Op 2 september 2015, over deze onderwerpen: Lokale economie

Volgens Open Vld-fractieleider Myriam Van Honsté pest de gemeente kleine zelfstandigen. De gemeente heeft deze zomer in handelspanden gecontroleerd op leegstand en er brieven over rondgestuurd. "De eigenaars kregen daarna slechts 30 dagen om een antwoord te sturen, in volle vakantieperiode", zegt Van Honsté. De schepen van Lokale Economie zegt enkel de regels te hebben toegepast.

De gemeente heeft in de zomervakantie een zogenaamde controleur langs de handelspanden gestuurd, om te kijken of de verdieping erboven leeg staat. Die wordt vaak als opslagruimte of bureau gebruikt in plaats van als woning. Maar dan moet de eigenaar er wel een leegstandstaks voor betalen.

"Deze procedure nu opstarten, zonder enige visie, is ondoordacht. Het brengt veel mensen in de problemen", zegt Van Honst. "In deze moeilijke economische tijden worden de kleine zelfstandigen dan op de koop toe nog eens 'gepest'. In volle vakantieperiode kregen tal van eigenaars van handelspanden een administratieve akte over de opname in het leegstandsinventaris. Ze kregen 30 dagen om de brief te beantwoorden, in volle vakantieperiode. Dat getuigt van weinig inlevingsvermogen."

Ongelukkig tijdstip

"Wat de brieven betreft kan ik enkel zeggen dat de administratie haar werk gewoon heeft gedaan", zegt schepen van Lokale Economie Tom Versompel (N-VA). "Het moment om ze te versturen, op 29 juli, was misschien wat ongelukkig. Maar goed, gedane zaken nemen geen keer."

Onderhandelen

De mensen van de gemeente zijn deze zomervakantie twee keer ter plaatse geweest. "Eigenaars die de brief hebben gekregen, hebben ofwel niet geluisterd ofwel niet willen luisteren", gaat Versompel verder. "Het is de bedoeling dat een nieuwe centrummanager - waarnaar we momenteel op zoek zijn - met de eigenaars van de leegstaande handelspanden gaat onderhandelen. Als we merken dat ze niet meewerken, wil ik hen een belasting laten betalen", aldus Versompel.

Copyright © 2015 De Persgroep Publishing - Het Laatste Nieuws - Kelly Coucheir

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is