AED-toestel redt eerste mensenleven

Op 18 september 2018, over deze onderwerpen: Sport

De automatische externe defibrillator (AED) aan het Louis De Winterstadion heeft het leven van een 48-jarige man uit Kapellen gered. De feiten speelden zich vorige week af, maar raakten gisteren pas bekend.

De man was aanwezig op een fuif in de nabije Ruiterhal en raakte onwel. Door de alertheid en snelheid van andere aanwezigen overleefde de man dit hartfalen. Schepen van Sport Adinda Van Gerven (N-VA) is dankbaar dat de vzw SportPlus in 2016 meer dan 10.000 euro investeerde in meerdere toestellen om te bevestigen in de directe omgeving van diverse sportsites.

Er hangen sinds enige tijd toestellen aan het Louis De Winterstadion in het gemeentepark, aan de sporthallen Driehoek en Maria­burg en aan de baseballvelden in de Licht Vliegwezenlaan. Eerder werden ook al op een twintigtal andere locaties AED's verspreid.

Van Gerven ijvert ervoor om Brasschaat volledig hartveilig te maken. “Het is mijn doel om op nog meer herkenbare plaatsen zoals apotheken en kerkgebouwen in onze gemeente in een AED-toestel te voorzien”, aldus de schepen. “Natuurlijk moet het uithangen van de toestellen gepaard gaan met een degelijke reanimatieopleiding.”

Het AED-toestel geeft gesproken instructies. De gebruiker moet de borstkas van het slachtoffer ontbloten en er twee grote, zelfklevende elektroden op aanbrengen. Vervolgens analyseert het apparaat het hartritme van de patiënt. Bij een defibrilleerbaar ritme, laadt het AED-toestel zich op en geeft het de instructie om de defibrillatieknop in te drukken. Sommige AED-toestellen gaan de schok zelfs automatisch toedienen.

Copyright © 2018 Mediahuis - Gazet van Antwerpen - JAA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is