Vlaanderen zal open in de wereld zijn, of niet zijn

4 juli 2017 - 20:30

Op de academische zitting van de Vlaamse Elfdaagse wordt dit jaar een lezing gegeven door Bart De Baere (directeur M HKA).

Veertig jaar geleden spraken de volksuniejongeren over integraal federalisme, ze wilden een Vlaanderen dat actief was op àlle verantwoordelijkheidsniveaus, dus ook het internationale. Die ethos blijft actueel. Onze regio is groter dan ons land. Als Vlaanderen zichzelf ècht als bepalend draagvlak ziet, zegt het volmondig ‘ja’ tegen Brussel, de Belgische,  de Benelux - ooit de Bourgondische kreits - en zeker tegen Eurocore, het grootstedelijk gebied van het Rijnland tot Lille dat het hart is van Europa.

Een kleine regio als Vlaanderen kan internationaal bestaan; Israël en Zwitserland hebben een vergelijkbare schaal als Vlaanderen.

Dat heeft ook economisch effect; een bedrijf dat kan zeggen ‘ik ben Zwitsers’ heeft een voordeel op bedrijven die zeggen ‘ik ben … [een van de vele landen waarvan we niet precies weten waar ze liggen]’. Voor dat kleine beetje verschil is topcultuur de enige sleutel, want cultuur betreft ook de ziel van het profiel van een land. Cultuur gaat over het specifieke, dat wat we niet voor geld kunnen inruilen, en daarmee gaat het ook over diversiteit, zeker in Vlaanderen.

Deze activiteit is gratis. We vragen u vóór 25 juni uw aanwezigheid te melden via 03 50 03 40 of cultuurcentrum [at] brasschaat.be.

Adres: 

Theater Hemelhoeve
Gemeentepark
2930 Brasschaat