Terrassen en reclameborden dwingen voetgangers naar het fietspad

Op 8 juli 2016, over deze onderwerpen: Burgemeester, Lokale economie, Mobiliteit

Marcel Theuwissen uit Brasschaat maakt zich zorgen over de veiligheid van fietsers en voetgangers op de Bredabaan in het centrum van Brasschaat.

De oorzaak ligt bij enkele horecazaken en winkels die hun terrassen en reclameborden te ver op het voetpad zetten zodat de voetgangers moeten uitwijken naar het fietspad. “Twee jaar geleden moest ik op het fietspad plots remmen voor een voetganger die uitweek naar het fietspad. Ik kwam ten val met een gebroken pols en een kapotte elleboog tot gevolg. Ik lag toen vijf dagen in het ziekenhuis. Die man was niet verzekerd en moest toen 4.000 euro ophoesten”, zegt Marcel Theuwissen. “Ik heb toen verscheidene mails gestuurd naar het gemeentebestuur om dit probleem aan te kaarten. Omdat ik geen reactie kreeg,, ben ik naar de politie gestapt om klacht in te dienen. Daar stuurde men mij door naar het vredegerecht. Daar kreeg ik dan weer te horen dat ik eigenlijk bij de politie moest zijn”, vervolgt Marcel.

Handelszaken op de Bredabaan moeten anderhalve meter van het voetpad vrij laten voor de voetgangers. Het voetpad loopt zonder afscheiding over in het fietspad. Daar waar die anderhalve meter niet wordt gerespecteerd, stelt zich een probleem.

“Ik ben absoluut niet tegen terrasjes. Maar de situatie is hier wel gevaarlijk. Ik heb dat al mogen ondervinden, maar ik zal zeker niet de enige zijn. Hoe zal er worden gereageerd als er iets ernstigs gebeurt”, vraagt de man zich af.

“Ik ben een verwoed fietser, ik heb zelfs al in Parijs gefietst en ik moet zeggen dat het daar veiliger fietsen is dan hier op de Bredabaan. Je moet hier echt heel goed opletten en heel traag fietsen. Voortdurend wijken er voetgangers uit die op het fietspad terechtkomen. Bovendien zie je de laatste tijd meer en meer elektrische fietsen. Die halen gemakkelijk snelheden van 25 kilometer per uur. Als je dan moet remmen omdat een voetganger onverwacht op het fietspad komt, dan ben je gegarandeerd te laat”, voegt Marcel er nog aan toe.

Waarnemend burgemeester Koen Verberck (N-VA), zelf een verwoed fietser, is zich van het probleem bewust. “Het is een wankel evenwicht. We willen de Bredabaan voor iedereen gezellig houden. Als fietser moet je inderdaad op je hoede zijn. Indien nodig vinden er controles plaats, zeker daar waar er veel voetgangers passeren. Maar zoals gezegd, het is niet eenvoudig”, zegt de waarnemend burgemeester.

Copyright © 2016 Corelio - Het Nieuwsblad - Jan Brys

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is