Klassiek en opera in parkdecor

Op 9 mei 2015, over deze onderwerpen: Brasschaat Klassiek, Cultuur

Brasschaat - Carl Huybrechts droomt hardop om van Brasschaat Klassiek meerdaags festival te maken

Na het grote succes van vorige zomer krijgt Brasschaat Klassiek een vervolg. Op 14 en 15 augustus wordt de kasteelweide opnieuw het decor voor klassieke muziek.

"Vorig jaar mochten we niet minder dan 3000 muziekliefhebbers verwelkomen. Het enthousiasme was bijzonder groot, zowel bij het publiek als bij de muzikanten.

We gaan dus opnieuw in zee met het symfonisch orkest onder leiding van Robert Groslot. Maar deze keer gaan we voor twee avonden. De eerste avond, op vrijdag 14 augustus, speelt het orkest Il Novecento onder de leiding van Groslot topstukken van grote klassieke meesters. Zaterdag 15 augustus worden er aria's gebracht door Belgische artiesten", verduidelijkt Fred Int Panis van Pre-Text.

Betonnen vaas verdwijnt

"Ook anders dan vorig jaar is de opstelling", voegt Carl Huybrechts eraan toe. "Het podium komt net voor het kasteel te staan, de grote betonnen vaas daar verdwijnt.

De mensen kijken naar het podium met daarachter het kasteel.

Rond de vijver is er ruimte voor mensen die zelf hun stoeltjes meebrengen. Het podium wordt met transparant materiaal overdekt en heeft een oppervlakte van 150 vierkante meter met een nokhoogte van 10 meter. Het kasteel krijgt lichtdecoratie om het geheel nog specialer te maken", aldus nog Carl Huybrechts.

Het idee komt van huidig minister Jan Jambon. Toen hij nog burgemeester van Brasschaat was, droomde hij luidop van een klassiek concert in de gemeente. Het is de bedoeling het evenement te laten uitgroeien tot een meerdaags festival dat de nodige uitstraling krijgt buiten de gemeentelijke grenzen.

Opera

Op artistiek vlak scheerde het evenement vorig jaar hoge toppen.

"Dat wordt dit jaar niet anders.

Robert Groslot heeft met zijn orkest Il Novecento al heel wat naambekendheid verworven onder meer dankzij de Night of the Proms. Maar deze keer komen er ook Belgische vocale solisten die in het buitenland bekend zijn, zelfs meer dan in ons land. Liesbeth Devos, Hanne Roos, Anne Cambier en Werner Van Mechelen zullen het publiek verbazen", zo voegt Huybrechts er nog aan toe.

Zangeres Anne Cambier is bijzonder verheugd dat de interesse voor de opera zo groot is. "Dit concert vindt plaats in een prachtig kader, er hangt een bijzondere sfeer en het programma is zeer mooi. Je hoeft echt geen specialist te zijn om hier met volle teugen van te genieten", zegt ze.

Van 10 tot 95 euro

Groslot voegt er nog aan toe dat de zangeressen heel wat ervaring hebben met dergelijke festivals.

"Zij hebben al opgetreden op verschillende grote podia in het buitenland.

Ikzelf was vorig jaar echt verrast door de aandacht bij het publiek", aldus de dirigent.

Zitplaatsen voor deze twee dagen zijn uitsluitend online te bestellen.

Ze kosten 17,50 euro, voor de twee avonden betaalt u 30 euro. Wie zijn eigen stoeltje meebrengt, betaalt 10 euro per avond. Een arrangement voor de twee avonden met drie consumpties kost 40 euro. Voor een kasteelarrangement met barbecue betaalt u 95 euro. Tijdens de avond zelf is er één kassa geopend voor wie een stoel bij heeft.

Copyright © 2015 Concentra - Gazet van Antwerpen - Jan Brys

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is