Burgemeester ook bezorgd om Sint-Jozefkapel

Op 3 juli 2014

Het gemeentebestuur zoekt hier naar schaalvergroting en dat kan door privatisering. Om haar bezorgdheid te uiten, hielden personeelsleden van de Brasschaatse cultuurdienst samen met de vertegenwoordiger van culturele verenigingen een actie voor de kapel. Dat deden ze net voor de feestzitting die de 11 juliviering moet inleiden. Eerder deze week hielden personeelsleden van het Woonzorgcentrum Vesalius een protestactie tegen de mogelijke privatisering van het OCMW.

Burgemeester Jan Jambon is even bezorgd als de oppositie. "Ik wil samen met de oppositie flyers uitdelen om mijn bezorgdheid voor de toekomst van deze mooie kapel te uiten. Maar in wiens handen de kapel ook komt, ze moet een culturele bestemming behouden. Dat geldt ook voor de gevel van het Ocmwgebouw, die is beschermd en moet dus behouden blijven. Maar het is absoluut niet zeker dat de kapel die nu bij het OCMW behoort, ook echt wordt vervreemd", zegt de burgemeester.

Bescherming

Schepen voor Cultuur Karina Hans (N-VA) laat weten dat de bescherming van de kapel is aangevraagd.

"De kans is klein dat we die krijgen, maar ze bestaat. We zullen het weten in 2015. Verder weten we nog niet of de kapel en de rest van de OCMW-gebouwen splitsbaar zijn.

Dat hangt allemaal af van de plannen van de projectontwikkelaar. Maar we zijn de kapel niet graag kwijt", zegt de schepen.

Steven Broos (Brasschaat 2012) vreest dat een privatisering de kapel toch een ander karakter kan geven.

"Wie garandeert ons dat het dan geen galerij in privé-handen wordt. Nu krijgen beginnende kunstenaars er de gelegenheid hun werk te tonen. Maar zal dat later dan ook nog kunnen?",vraagt Steven Broos zich af. "Wij zien de kapel liefst in gemeentelijke handen. Daarom deze oproep: red de kapel. Het gebouw moet volgens ons in het beheer van de gemeentelijke cultuurdienst blijven."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is