In het spoor van de bezetter

Op 23 juni 2014

Vanaf zaterdag 5 juli kunt u op een spoorfiets de historische militaire spoorlijn tussen Kapellen en Brasschaat verkennen. Waar honderd jaar geleden nog gepantserde treinen met schietsleuven reden, kunnen jong en oud nu genieten van een ritje van twee keer vijf kilometer midden de natuur.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog legde de Duitse bezetter een spoorlijn aan tussen het fort van Kapellen en het militaire Kamp Noord in Brasschaat. Zo konden ze gemakkelijk goederen, soldaten en munitie vervoeren tussen de ingenomen gebieden.

De spoorlijn ligt er nu veel vrediger bij. "Het idee om met deze spoorlijn iets creatiefs te doen, is vijf jaar oud. De samenwerking tussen onder meer Kempens Landschap, de gemeentes Kapellen en Brasschaat, Toerisme Vlaanderen en de provincie Antwerpen resulteerde in dit nieuwe toeristische project", legt gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a) uit.

Kapels burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld) en zijn Brasschaatse collega Jan Jambon (N-VA) zien de toekomst van het project erg positief in. "Dit project heeft aandacht en respect voor geschiedenis, natuur, recreatie en sociale tewerkstelling.

Deze zomer is het aan onze bewoners om de spoorfiets zelf te ontdekken. Onze twee gemeentes zijn een toeristische troef rijker", zeggen Van Mechelen en Jambon.

Wie het zelf wil proberen, kan vanaf zaterdag terecht in het Fort Kapellen aan de Forstesteenweg in Kapellen. Daar is het startpunt.

Op een gezinsfiets is plaats voor twee trappers en drie meerijders.

Omdat er maar één spoor ligt, zijn vaste vertrekuren in Kapellen voorzien.

In de voormiddag kunt u met de spoorfiets starten om 10u en om 14u. Dan volgt een trip van ongeveer een uurtje heen en evenveel tijd terug.

Op het keerpunt in Brasschaat kunt u uitrusten in een speeltuin of in café Perron Noord, dat open is van woensdag tot en met zondag van 11 tot 18u.

Sociale tewerkstelling

De uitbating van de spoorfietsen en van het café gebeurt door de mensen van Wotepa en Rotonde. Zo zorgt het project ook voor sociale tewerkstelling.

Vanaf september komen er ook groepsfietsen. Daarop is plaats voor acht personen. De helft ervan trapt, de andere helft neemt plaats aan een tafeltje.

Een gezinsfiets huren kost 30 euro en reserveren is sterk aan te raden.

Dat kan via www.spoorfietsen.be of via 0474.481.603

 spoorfietsen over voormalig militair traject

Speciale fietsen leiden u over voormalig militair traject

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is