"Kasteelterras is mooiste terras van Vlaanderen"

Op 13 april 2013

Jambon studeerde Informatica aan de VUB en later voegde hij er Masters of Business Administration in Antwerpen aan toe. In 1984 volgde hij zijn echtgenote Mieke Huybrechts naar het Antwerpse. Het koppel woonde eerst op twee verschillende plekken aan de Kapelsesteenweg, daarna gingen ze bouwen in de wijk Mariaburg.
Tot 1988 was Jambon politiek actief bij de Volksuniejongeren. Maar toen de partij in 1988 in de regering stapte, kon hij daar niet mee akkoord gaan. Hij stapte uit de politiek maar bleef wel nauw betrokken bij de Vlaamse Beweging. In 2005 werd hij door N-VA-voorzitter Bart De Wever gepolst om een afdeling op te richten in Brasschaat. "Ik herinner me nog dat we met vier man bij mij thuis in de zetel zaten en de afdeling opstartten. Dat was met Karel Heeren, Erik Van Cleemput en Michiel Van den Eynde. Daarvoor waren er al twee pogingen ondernomen om in Brasschaat een afdeling van de N-VA op te richten, maar die waren telkens mislukt", vervolgt Jambon.
"Ik was al sinds 2001 passief N-VA-lid. Voordat de N-VA in Brasschaat werd opgestart, waren er in Brasschaat al vijftien mensen lid van de partij. De toenmalige Brasschaatse burgemeester Dirk de Kort (CD&V) kwam mij opzoeken met de vraag of een kartel CD&V-N-VA mogelijk was. Vanaf dat ogenblik is alles snel gegaan", zegt Jan Jambon.

Belangrijke bevoegheden
Bij de verkiezingen in 2006 behaalde de Brasschaatse N-VA één zetel. In de loop van die legislatuur kwamen er door het spel van opvolging en overlopen drie zetels bij.
Bij de verkiezingen in 2012 zag de N-VA het aantal zetels naar veertien stijgen. De partij haalde daarmee bijna 40 procent van de stemmen. In de nieuwe coalitie die sinds januari aan de macht is, heeft de partij van de burgemeester naast de sjerp nog vier schepenen met enkele belangrijke bevoegdheden. N-VA vond in CD&V een coalitiepartner die graag wil meewerken aan het bestuur van de gemeente. Beide partijen bezitten nu een meerderheid van 23 zetels op een totaal van 33. Een van de doelstellingen bij het oprichten van de Brasschaatse N-VA was het terugdringen van Vlaams Belang. Nu die partij terugviel tot drie zetels, mag die doelstelling als gerealiseerd worden beschouwd.

De Mik
Als we Jan Jambon naar zijn favoriete Brasschaatse plekjes vragen, moet hij niet lang nadenken. "Het kasteelterras is het mooiste terras van heel Vlaanderen. Als ik buitenlands bezoek krijg, troon ik mijn gasten altijd mee naar dit pareltje. Ik wil mijn lof uiten voor onze landschapsarchitect Jan Moereels, die schitterende zichtassen door het park heeft gecreëerd. Ook het park De Mik naast de Kinderboerderij in Maria-ter-Heide is prachtig, maar minder bekend.  Het park ligt er altijd zo mooi bij. Rond de vijver heerst altijd een aangename rust. Ik ben verliefd op de sprookjestoren. Mijn vier kinderen hebben daar in die toren met veel plezier naar de sprookjesvertellingen geluisterd", vervolgt Jambon.
Jambon houdt ook mooie herinneringen over aan de talloze uren langs de zijlijn van het OSSMI-voetbalveld. Dat staat voor Oud Studenten Sint- Michielscollege. "Met de vaders van de spelers hebben we ons daar goed geamuseerd. Bij de thuiswedstrijden van onze zonen stonden we altijd paraat. Een van mijn dochters stond daar mee aan de wieg van de vrouwenploeg", zegt Jambon.
Jambons kinderen gingen allemaal naar de openluchtschool Sint- Ludgardis. "Ze kenden daar een zeer mooie tijd en namen er met pijn in het hart afscheid van. Het gebouw is beschermd en heel karakteristiek", aldus Jambon.

Reis naar Le Marche
De Brasschaatse burgemeester is een operaliefhebber. "Met de nadruk op liefhebber, want een kenner ben ik zeker niet. Ik heb samen met mijn vrouw een abonnement op de opera. Dat is heilig voor mijn vrouw en mij. Voor een opvoering laat ik alles liggen. Verder zou ik ook opnieuw moeten gaan sporten. Een gebrek aan tijd wil ik zeker niet als excuus inroepen, maar het is momenteel geen prioriteit. Ik heb tijdens de viering van de sportlaureaten tegen onze schepen van Sport Adinda Van Gerven (N-VA) bij wijze van grap gezegd dat haar beleid pas geslaagd is, als ze mij aan het sporten krijgt. Vroeger heb ik wel getennist. Maar dat staat nu jammer genoeg op een laag pitje. Het wordt echt tijd dat ik daar iets aan doe", reliseert Jan zich.
Het favoriete vakantieland van Jambon is Italië. "Mijn vrouw en ik houden van Toscane. Vorig jaar hebben we Piemonte leren kennen? ook heel mooi en veel minder toeristisch. Ik vind Italië gewoon een prachtig land. Het heeft voor bezoekers veel te bieden. Dit jaar trekken we door Umbrië naar Le Marche. Mijn vrouw en ik wandelen ook graag. Daarom wisselden we vroeger het platteland af met de bergen. Onze kinderen vonden dat ook altijd fijn", zegt Jambon nog.

Jan Jambon en de Torenpoort in park De MikIn de Torenpoort in het park De Mik luisterden de kinderen van Jan Jambon graag naar de sprookjes die er nog altijd worden verteld.
De Brasschaatse burgemeester is vooral gecharmeerd van de mooie zichtassen vanuit het kasteel in het Gemeentepark

"Mijn schaarse vrije tijd besteed ik aan opera en reizen naar Italië."

"Troeven nog meer uitspelen"
Toen Jan Jambon in 2006 schepen van Lokale Economie werd, nam hij zich voor om de handelsactiviteiten te stimuleren. "Het centrum van onze gemeente veel troeven. Die moeten wij alleen nog wat meer uitspelen. Op de Bredabaan vind je werkelijk alles, van bruine kroegen tot het betere restaurant." Het winkelcentrum is volgens Jambon een belangrijke troef, die de gemeente verstandig moet uitspelen. "Mensen van buiten Brasschaat komen winkelen en kunnen daarna een wandeling maken in het park. Als gemeente willen we voorkomen dat handelszaken die stoppen worden ingenomen door ketens. Ook het gebied rond de Oude Baan gaan we proberen te ontwikkelen. Dat is nu nog een beetje een dode hoek" zegt Jan Jambon.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is