Wat Als?

Op 29 oktober 2016, over deze onderwerpen: TV-columns door Carl Huybrechts
Wat Als?

Vorige week te gast bij de immer geestdriftige Jonas Van Geel: Matteo Simoni en Charlotte Timmers. Het ging over de nieuwe reeks van Wat Als die eerlang van start gaat bij VTM. We kregen ook een voorproefje te zien: Wat als homosexualiteit niet bestond? U hebt het wellicht ook al op het net zien voorbijkomen.
In de setting van Belgium’s Got Talent treden Nico Storm en Ben Segers op als twee onzekere mannen, Jurgen en Maarten, die ‘iets nieuws’ komen doen. In de jury ondermeer Matteo en Charlotte en ook Bruno Van Den Broecke, hij mag vooral niet ontbreken. Ben en Nico zetten om te beginnen op het podium enkele onzekere en verwijfde danspasjes, trekken de jeansbroeken uit, waarna Ben zijn maatje langs achter naait (in het ootje neemt). De jury reageert eerst lauw (op het dansje), daarna verbaasd (blote konten), vervolgens rechtstaand enthousiast. Het publiek begint op het ritme van het begeleidende muziekje in de handen te klappen. Grimassen van Ben en Nico die pijn en extase weergeven, zo gaat dat bij het bedrijven van de fysieke liefde. Einde act. Veel applaus, duimen van de jury omhoog. Koen Wauters steekt tussen de coulissen ook de zijne op.
Charlotte vraagt : “…en hoe noemen jullie dat?” Ben en Nico aarzelend : “euh…homosexualiteit”. Sketch afgelopen.

Ik keek mijn eega aan, geen spoor van een lach, ook geen glimlach. Ik vroeg : “vind je dit geestig?” Ze schudde het hoofd. Nee. En ze geeuwde.

Later creëerde men rond de sketch een mini-mediastormpje. Facebook had de Wat Als-pagina van VTM offline gehaald. De zogenaamd officiële reactie uit Vilvoorde: VTM vermoedt dat de video mogelijk te veel bloot bevatte volgens de sociaalnetwerksite. "De jaren dat Facebook supercool was, zijn duidelijk voorbij", reageert regisseur Tim Van Aelst. "Vraag is of bloot hier het probleem is, dan wel de homofobie. De nieuwe preutsheid gaat toch echt wel ver als zulke dingen niet meer mogen."

Aan teveel naakt kon het niet liggen. De blote bilnaad van Ben Segers is vooral schattig, zeker niet aanstootgevender dan een pamperreclame. Zou het kunnen dat de grap te flauw was ? Dat de inhoud van de witz volgens de weldenkende Facebook bestuurderen te dun was om een grol over homosexualiteit op een breed forum uit te smeren? Tim Van Aelst was in zijn gat gebeten en schoot zich in de eigen voet: Facebook is niet meer cool. Zonder Facebook zou al die meligheid veel minder in de rondte gaan. Misschien is Wat Als zelf veel minder cool als hier algemeen wordt aangenomen. Oh ja, het programma is wel eens in de internationale prijzen gevallen, maar dat kan ook gelegen hebben aan de ondertitels voor anderstalige juryleden. Wat als die vertaalde teksten wél geestig waren?

Ik vraag me al langer af wat uitstekende acteurs als Ben Segers en Koen De Graeve, zelfs Barbara Sarafian in dit genre programma’s doen. Het ondermijnt een beetje de doorwrochte karakters die ze neerzetten wanneer hun talent echt aangesproken wordt. Er wordt in vakkringen wel eens geopperd dat comedy moeilijker is dan ernst. Als dat zo is met goeie scenario’s, dan moet het met slap materiaal helemaal een huzarenstuk zijn. Ik kan me niet voorstellen dat het louter om den brode is, werk genoeg in de Vlaamse audiovisuele kunsten toch? We zien  overigens Koen De Bouw of Matthias Schoenaerts niet zo snel opdraven voor dit soort opdrachten. Dat ligt niet aan een teveel aan sérieux, Matthias in vorm is een top-entertainer en Koen is de gedoseerde en slimme ironie zelve.

Wat als Wat Als wel grappig zou zijn? ’t Is bang afwachten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is