Shoppingqueens

Op 6 mei 2017, over deze onderwerpen: TV-columns door Carl Huybrechts
Shopping Queens

“Dat is Vijf, een vrouwenzender, jij begrijpt dat niet!” schamperde mijn dochter, en “durf geen woord verkeerd te schrijven over Jani!”

Ik had bij Shoppingqueens (Vijf) hardop lucht gegeven aan mijn ergernis over de manier waarop het programma De Leegte promoot. In Shoppingqueens krijgen wekelijks vier jongedames elk drie uur tijd en driehonderd euro om zich in de Leuvense binnenstad een outfit bij elkaar te scharrelen. En kromtaal uit te kramen. Daarna moeten de vier vrouwen elkaars keuzes beoordelen. Er zijn wereldoorlogen uitgebroken om minder. Jani, die het thema kiest, becommentarieert het shoppen op een veilige afstand. Z’n houding, gebaartjes en manier van praten en zuchten zijn zoals bekend vrij uitgesproken in hun genre, zijn genre. Très slappe handjes. Een hetero zou niet wegkomen met dingen die de modegoeroe er soms uitflapt. Zoals, verwijzend naar de naaktkatten van één van de deelnemers, “alles krijgt lucht in die jurk, ook de naakte poezen”.

Kandidate Aurélie, een rond verpleegstertje, liep hoog op met heur talenten: “Ik heb veel oog voor fashion. Ik kan een winkel binnenstappen en zien: dát is het en dát is het niet”. Ze ging ook prat op haar diploma van Fashion Stylist en Make-Up Artist, waarvoor ze niet minder dan 1 jaar lang af en toe cursussen had gevolgd. Er hing een kadertje tegen de muur met daarin een “GETUIGSCHRIFT” van de “BLUSH ACADEMY”. Wat edelmoedig dat er instellingen zijn die geheel belangeloos  de leemtes opvullen in het leven van medemensen die uit zichzelf de diepere zin van dit bestaan niet weten te vinden. Aurélie opperde zonder schroom, “ík heb ‘n diploma, heeft Jani er wel een?” Hij replikeerde “Schat, mensen met talent hebben geen diploma nodig!” Aurélie gaf wel toe dat de opdracht beachparty niet helemaal haar ding was en dat ze “uit haar comfortzone zou moeten komen”. Hét modewoord: comfortzone. Je zegt niet “ik voel me hier niet op m’n gemak”, maar “ik ben uit mijn comfortzone gehaald!” Je krijgt er net zo goed kleverige handen van.

Aurélie ging compleet af als styliste. Zelfvertrouwen is een mooi ding, misplaatst zelfvertrouwen werkt op de lachspieren.

Bij ons legt mijn vrouw meestal de kleren klaar die ik aan moet. Als ik zelf iets bij elkaar heb gezocht, en ze ziet me, stuurt ze me terug naar boven. Maar mijn schoenen knellen niet. Al haar hoge hakken wel, altijd, op elk feestje. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is