Organisator Winterdorp weigert marktbevraging

Op 21 juni 2016, over deze onderwerpen: Burgemeester, Sport
organisator van Winterdorp Brasschaat

De gemeente Brasschaat wil met de organisatoren van het Winterdorp een contract voor vijf jaar vastleggen. Maar daarvoor is een marktbevraging vereist en zo vreest organisator Proactio concurrentie te krijgen.

Bij Brasschaats schepen Jan Jambon (N-VA) rijpte zeven jaar geleden het idee om rond de jaarwisseling een evenement te laten plaatsvinden. Zo wilde hij de eindejaarsperiode in Brasschaat meer leven inblazen. Philip Wauters van Proactio sprong meteen op de kar en het Winterdorp was geboren. Het werd een ijspiste met drank- en eetstandjes. Het Winterdorp, dat intussen al zijn zevende editie achter de rug heeft, opent ieder jaar in het begin van december en sluit begin januari.

Het gemeentebestuur wil nu een contract voor vijf jaar, omdat het evenement intussen een constante is geworden. Philip Wauters maakt zich zorgen. “Ik heb dit concept helemaal uitgebouwd en ieder jaar opnieuw voor de nodige kwaliteit gezorgd. Iedereen was tevreden. Nu wil het gemeentebestuur plots een marktbevraging houden om de organisatie meteen voor vijf jaar vast te leggen. Voor mij is dat een vervelende zaak. Natuurlijk wil ik niets liever dat er op lange termijn wordt gedacht. Ik heb de ervaring, werk met vaste leveranciers - het zou voor iedereen een goede zaak zijn. Maar nu weet ik niet wat er allemaal kan gebeuren. Mijn concept wordt nu zomaar op de markt gegooid. Bovendien heb ik de pil van het EK-fandorp nog niet helemaal verteerd. Ik word daar nog dagelijks over aangesproken. Dat is jammer genoeg niet kunnen doorgaan. Nu weet ik wel dat het gemeentebestuur mijn organisatie altijd heeft geapprecieerd, maar de manier waarop dit nu gebeurt, vind ik niet netjes. Enig overleg op voorhand had toch gemogen. Gedurende al die jaren heb ik de formule steeds verbeterd en aangepast. Ik heb altijd in de beste verstandhouding kunnen samenwerken met de buurtbewoners. Er zijn nooit klachten geweest. Het Winterdorp is met de jaren uitgegroeid tot een evenement dat voor Brasschaat een meerwaarde betekent. Ik ben ontgoocheld”, zegt Philip Wauters.

“Zekerheid bieden”

Brasschaats waarnemend burgemeester Koen Verberck (N-VA) begrijpt de bezorgdheid van Wauters, maar wil hem geruststellen. “Wij zijn altijd heel tevreden geweest over die organisatie. Daarom willen wij dit concept blijven gebruiken. Maar we kunnen niet anders dan een marktbevraging te houden. We zijn daartoe verplicht. Op die manier kunnen we de organisatie enige zekerheid geven. We hebben het er met Philip Wauters trouwens ook al over gehad”, aldus de Brasschaatse burgemeester.

De eerste editie van het Winterdorp vond plaats bij de jaarwisseling 2010-2011. Ieder jaar groeide het aantal bezoekers. Dit jaar werd de zevende editie afgesloten met een recordopkomst van 80.000 bezoekers. Het gemeentebestuur organiseert ieder jaar de nieuwjaarsreceptie voor de bewoners in het Winterdorp. De drank- en eetstandjes werden met de jaren comfortabeler en ruimer. Er kwamen steeds meer overdekkingen. Tijdens de laatste editie was alleen nog de ijspiste niet overdekt. Philip Wauters van Proactio was in 2014 ook de organisator van Bar Bras-île, het voetbaldorp naast Sportoase waar voetballiefhebbers naar de wedstrijden van het WK op een groot scherm konden komen kijken.

Maandagavond 27 juni wordt het dossier Winterdorp besproken tijdens de gemeenteraadszitting. Er zullen wellicht vragen worden gesteld door de oppositie. Maar als de meerderheid akkoord gaat met het opengooien en de marktbevraging, dan zal dat ook gebeuren.

Copyright © 2016 Concentra - Gazet van Antwerpen - Jan Brys

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is