"Niets zo mooi als met een dubbeldekker vliegen”

Op 19 mei 2018
Danny Cabooter

[Vriend van de afdeling wordt in de bloemetjes gezet!]

Het vliegtuigmuseum Stampe en Vertongen, naast de luchthaven in Deurne, vertelt het verhaal van de Antwerpse luchtvaart. De collectie vliegtuigen doet bezoekers grote ogen trekken. Jaarlijks ontvangt het museum zo'n vijftienduizend bezoekers. Ook de Stampe Fly In-vlieghappening krijgt elk jaar duizenden bezoekers over de vloer.

Dat is de verdienste van Danny Cabooter, die in het museum in de jaren 90 samen met Karel Bos oprichtte. Cabooter is een eind in de 70, maar nog steeds niet weg te slaan van de Antwerpse luchthaven. Met bijna 25.000 vlieguren heeft Cabooter een indrukwekkende carrière als militair en burgerlijk piloot achter de rug.

“De landingsbaan in Deurne is de belangrijkste straat van Antwerpen”, zegt Cabooter, die nog niet van plan is zijn vliegpak aan de kapstok te hangen.

Ook al is Cabooter een geboren Veurnenaar die nu in Brasschaat woont, hij werd gisteren gehuldigd als ere-Deurnenaar. “Hij speelt een grote rol in de uitstraling van ons district”, zegt districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA). “Het museum is tot ver buiten Deurne gekend. Daarom willen we hem ook de titel van ereburger geven. Dat hij niet in Deurne woont, is absoluut geen probleem. De titel ere-Deurnenaar is daarom in het leven geroepen. Deurnenaars krijgen de titel ereburger.”

Ook Marcel Buelens, CEO van Egis, de uitbater van de Deurnese luchthaven, zette Cabooter gisteren in de bloemetjes. Cabooter kreeg een koperen plaatje met zijn naam op, het eerste exemplaar voor op de nieuwe wall of fame in de luchthaven.

Het feestvarken zelf was heel vereerd. “Vliegtuigen zijn al van kinds af aan mijn passie”, zegt hij. “En het is fijn om erkenning te krijgen voor wat ik doe. Er is niets mooier dan met een open tweedekker de ondergaande zon door tegemoet te vliegen. Dat is echt genieten.” (jas)

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is