Meer bomen, minder parking

Op 3 september 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit

De geplande parking aan horecazaak Excelsior aan de Hemelakkers, zal minder plaatsen tellen dan voorzien. Dat besloot Ruimte Vlaanderen na acties van oppositiepartij Brasschaat 2012. De winkeliers zijn allesbehalve tevreden.

Het Brasschaatse gemeentebestuur plande op die plek een parking die plaats biedt aan zestig wagens. Daarvoor zouden 26 van de 45 bomen moeten sneuvelen. Oppositiepartij Brasschaat 2012 startte een actie en verzamelde 400 bezwaarschriften. De partij trok ermee naar Ruimte Vlaanderen, waar geoordeeld werd dat vier grote bomen moeten blijven staan. Daarom komen er acht parkeerplaatsen minder.

Tijdelijke parking verdwijnt

Schepen van Mobiliteit Luc Sevenhans (N-VA) betreurt dit. "Door de bezwaren die Brasschaat 2012 indiende, moesten we alles uitstellen. De tijdelijke parking op de hoek van de Oude Baan en de Broomansakker zal op maandag 7 september verdwijnen. We hadden tegen die datum graag de parking aan de Hemelakkers aangelegd. Maar dat lukt nu niet meer", zegt Sevenhans. Op de plaats waar de tijdelijke parking was, wordt een nieuwbouwcomplex gezet met winkelruimtes en appartementen.

Steven Broos van Brasschaat 2012 zag liever helemaal geen parking op de groene hoek. "Maar we zijn toch blij dat de bouwvergunning werd aangepast. Zo worden toch nog vier grote bomen gered", aldus Broos.

Sportveldjes

De Brasschaatse winkeliers vinden dit minder goed nieuws. "Het is jammer dat de aanleg van de parking vertraging heeft opgelopen door die acties van Brasschaat 2012", zegt Sophie Verbruggen van lingeriezaak Caress. "Als ik moet kiezen tussen enkele bomen en de middenstand, dan weet ik het wel. Er is echt een parkeerprobleem in Brasschaat. De mensen weten volgens mij niet dat er nog heel wat plaatsen zijn in het Gemeentepark. Ze willen natuurlijk ook allemaal vlak voor de winkel kunnen parkeren. Wie een dagje komt shoppen, kan zijn wagen op die sportveldjes in het park zetten. Dan moet je zeker niet meer ver wandelen naar het centrum. Maar laat ons toch hopen dat de nieuwe parking er vlug komt en dat de centrummanager al snel aan de slag kan. Ik weet zeker dat het gemeentebestuur zich bewust is van de problemen."

Copyright © 2015 Concentra - Gazet van Antwerpen - Jan Brys

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is