Leger trekt zijn drones terug

Op 26 mei 2016, over deze onderwerpen: Militaire aangelegenheden, Politie & Veiligheid
B-hunter

Het leger heeft de voorbije dagen zijn onbemande vliegtuigjes uit de Antwerpse haven teruggetrokken, nadat het dreigingsniveau voor de haven in alle stilte was verlaagd.

Urenlang was gisteren in overheidskringen onduidelijk of de luchtbewaking boven de Antwerpse haven daadwerkelijk was opgeheven. Het stilzwijgen had alles te maken met de algehele discretie rond de antiterreuraanpak. De Brasschaatse schepen Luc Sevenhans (N-VA) kon ons nochtans bevestigen: “De 35 manschappen van het 80ste Smaldeel uit Flawinnes die sinds begin april met drie onbemande B-Hunters op het vliegveld van Brasschaat aanwezig waren, zijn weg.”

Volgens Sevenhans kregen ze zaterdagochtend al het bevel de bewakingsopdrachten af te breken. Het kabinet van defensieminister Steven Vandeput (N-VA) bevestigt de stopzetting van de vluchten “op verzoek van de politie”. Over het waarom geeft het geen toelichting.

De inzet van drones - vooral dan boven de kerncentrale van Doel - was er gekomen op basis van de inschattingen van de politiediensten en van het OCAD, het coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse. Zowel de crisiscel van de regering als OCAD-directeur Paul Van Tichelt bevestigde gisteravond dat “het dreigingsniveau in heel het land weliswaar onverminderd op niveau drie gehandhaafd blijft, maar dit specifiek voor de haven naar het niveau twee kon worden teruggebracht.”

Copyright © 2016 Concentra - Gazet van Antwerpen - pvb

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is