"Ik hijgde bij het knopen van mijn veters"

Op 30 april 2018, over deze onderwerpen: Burgemeester
Jan Jambon 23 kilo verschil

Wie Jan Jambon recent heeft gezien, zag het goed: de minister van Binnenlandse Zaken is aan het kuren. Sinds 1 januari is er 23 kilo af, en hij hoopt nog 2,3 kilo extra kwijt te geraken. “Mijn BMI gaf aan dat ik ziekelijk obees was: een waarschuwing”, zegt Jambon, die gezonder tracht te leven.

In de uitzending van Luk Alloo, die in januari enkele dagen met de minister van Binnenlandse Zaken mocht rondtrekken, zag je duidelijk dat Jan Jambon (N-VA) zijn buik niet meer onder zijn vest kon verstoppen. Maar mensen die de man vaker in zijn gemeente Brasschaat tegenkomen, wisten het al: de Jan heeft het begrepen, hij gaat er iets aan doen.”

“Ziekelijk obees”

“Mij is het overduidelijk geworden, toen ik hijgde bij het knopen van mijn veters. Ik heb dan eens naar mijn BMI gekeken (Body Mass Index, getal dat aangeeft of je op je gewicht bent, of te zwaar, red.) en die wees aan dat ik ziekelijk obees ben. Toen vond ik zelf dat er iets moest gebeuren. Inderdaad, Bart De Wever heeft me ook al eens geplaagd toen ik vet stond”, lacht Jan Jambon.

Maar Jambon is niet het PronoKal-dieet van Bart gaan volgen. “Ik heb gewoon gedaan wat je moet doen in zo'n geval: Ik ging weer eten wat je mág eten en drinken, vooral ook op de juiste tijdstippen. En ik ben beginnen sporten, al is dat een eufemisme in mijn geval.”

Jambon weet hoe ook de oorzaak van zijn gewichtstoename. “In onze stiel eet je vaak geen ontbijt en 's avonds eet je eet laat. En wat je dan eet, is niet altijd even gezond.”

Meniscus

“Door omstandigheden deed ik ook nog eens geen sport. Dan weet je dat elk pondje dat door de maag gaat, gewoon blijft hangen.”

Hoe dat kwam? “Ik was beginnen lopen en heb daarbij last gekregen van mijn meniscus. Die werd geopereerd, dus dan lig je er even uit. Ik was amper gerevalideerd, toen ik tijdens het lopen aan de rechterkant door de meniscus ging. Ongetwijfeld een overbelasting van de knie door mijn gewicht. Na die operatie heb ik gewoon gewacht tot het 1 januari werd, nog eens goed gevierd en vanaf dan gestopt met alles wat teveel was.”

“Toen heb ik ook eens gecheckt wat een mens aan alcohol neemt. Zo kwam ik erachter dat ik amper een dag had zonder alcohol. Ja, dat is soms maar één glaasje op een receptie. Dat is niet veel, maar het wordt wel omgezet in suikers.”

Evy in de oren

Het gezonder eten en drinken combineer Jambon met sporten.

“Ofwel ga ik buiten lopen, ofwel fiets ik op een hometrainer. Ik loop zo'n drie keer in de week, met Evy Gruyaert in de oren in een programma om 5 kilometer te lopen.”

Aan competitie denkt Jambon nog niet: “Ik loop zo'n 9 km per uur, ik bouw gestaag op. Ik denk niet aan competitie, al speelt in mijn achterhoofd de 10 Miles misschien ook wel. Maar dat is met heel veel voorbehoud, noteer dat er maar bij.”

Jambon is niet het type dat gaat sporten in een lege kamer op zijn kabinet, zoals partijgenoot en Vlaams minister Ben Weyts. “Ik sport voor en na het werk. Vanmorgen (zondag, red.) was dat om 8u, in de week is dat een stuk vroeger. Of 's avonds laat. Als het licht is, loop ik het bos in, als het donker is, blijf ik op de straten.

Jan Jambon heeft zijn doel bijna bereikt, maar beseft dat het dan nog niet gedaan is. “Het gewicht behouden, dat is het moeilijkste. Ik merk nu al dat als ik voor een feestje besluit om eens gewoon te doen, de kilo's erbij vliegen. Dat betaal je onmiddellijk cash.”

Jan Jambon 23 kilo verschil

Copyright © 2018 Concentra - Gazet van Antwerpen - Johan Van Baelen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is