Geef een volmacht

Op 31 mei 2024, over deze onderwerpen: Nationale verkiezingen 2024, Verkiezingen

Wanneer en hoe kan ik per volmacht laten stemmen?

Wanneer kan ik een volmacht geven?

In ons land geldt nog altijd stemplicht voor de parlementsverkiezingen van 9 juni 2024. Iedere kiesgerechtigde is verplicht op 9 juni te gaan stemmen. Kan u op de dag van de verkiezing niet gaan stemmen? Dan kan u in bepaalde gevallen een volmacht geven. Niet elke reden geeft aanleiding om een volmacht te kunnen geven. Er zijn zeven wettelijke gevallen vastgelegd waarin u een volmacht kan geven. 

Nieuw is ook dat de reden op het volmachtformulier moet worden geattesteerd. Dat wil zeggen dat, afhankelijk van de reden, de bevoegde persoon het formulier dient te ondertekenen. Vroeger was het voldoende om een apart attest te voegen bij het volmachtformulier, maar nu moet de bevoegde persoon het volmachtformulier zelf ondertekenen.

Hieronder vindt u de zeven redenen en ook telkens welke persoon het formulier moet attesteren.

  • De kiezer die omwille van medische redenen niet in staat is om zich naar het stembureau te begeven of er naartoe gevoerd te worden. Tot op de dag van de verkiezingen kan een arts dit vermelden op het volmachtformulier.
  • De kiezer die om beroepsredenen in het buitenland verblijft, alsook de leden van zijn gezin die bij hem logeren; of op de dag van de verkiezingen in België is, maar in de onmogelijkheid verkeert zich in het stembureau te melden.
  • Het is de werkgever die dit dient te vermelden op het volmachtformulier voor zijn werknemer. Indien de werknemer in het buitenland verblijft kan de werkgever dit ook attesteren voor de gezinsleden van de werknemer die bij hem of haar verblijven.
  • De kiezer die een activiteit als zelfstandige uitoefent en zich daardoor niet kan melden op het stembureau op de dag van de verkiezingen. De burgemeester van de woonplaats van de kiezer of zijn afgevaardigde dient dit te vermelden op het volmachtformulier indien de zelfstandige zijn ondernemingsnummer voorlegt en een verklaring op erewoord indient. Dat geldt ook voor marktkramers, schippers en kermisreizigers. Zorg dat u dergelijk attest ten laatste op 8 juni 2024 door de burgemeester laat opmaken.
  • De student die examens heeft en zich niet kan begeven naar het stembureau. De directie van de onderwijsinstelling kan deze reden vermelden op het volmachtformulier.
  • De kiezer die op dag van de verkiezingen in het buitenland verblijft en zich niet in zijn stembureau kan melden. De burgemeester of zijn afgevaardigde vermeldt dit tijdelijk verblijf in het buitenland op het volmachtformulier. Een verblijf in het buitenland dient bewezen te worden, maar de overheid is tamelijk soepel in het aanvaarden van bewijsstukken. U kan dit bewijzen door middel van een verklaring van het reisbureau, een kopie van vliegtuigtickets, van de boeking van het hotel, van het huurcontract van de vakantiewoning, … Indien het verblijf toch niet bewezen kan worden (bijvoorbeeld gebruik eigen wagen en ter plaatse ziet u wel waar u overnacht) dan volstaat een verklaring op eer waarin u uitlegt waarom u geen bewijsstukken kunt voorleggen. Deze aanvraag moet ingediend zijn bij de burgemeester ten laatste de dag voorafgaand aan de verkiezingen, dus op zaterdag 8 juni 2024.
  • De kiezer die van zijn vrijheid is beroofd ten gevolge van een rechterlijke maatregel. De directie van de penitentiaire instelling waar de kiezer verblijft, vermeldt op het volmachtformulier dat de kiezer op de dag van de verkiezingen van zijn vrijheid is beroofd.
  • De kiezer die, wegens zijn deelname aan een activiteit naar aanleiding van zijn vrijheid om zijn godsdienst te belijden of zijn overtuiging tot uiting te brengen, in de onmogelijkheid verkeert om zich in het stembureau te melden. De organisator van de religieuze activiteit of activiteit om een overtuiging tot uiting te brengen attesteert op het formulier dat de kiezer omwille van deze religieuze activiteit niet kan stemmen.
  • Als u op reis bent in het binnenland (een weekendje Ardennen of Vlaamse kust) kunt u geen volmacht geven. U zult gewoon moeten stemmen in het stembureau van uw gemeente. Stemmen in de gemeente waar u op dat moment verblijft is niet mogelijk.

Welk volmachtformulier moet ik gebruiken?

Aangezien de bevoegde persoon op het volmachtformulier zelf de reden moet attesteren, moet u reeds het juiste volmachtformulier meenemen naar de instelling die moet tekenen. Het is belangrijk dat u het juiste formulier invult. Er bestaan verschillende formulieren.

Formulier voor kiezers die wonen in Vlaanderen

  • Belgische kiezers die mogen stemmen voor het Europese parlement, de Kamer voor volksvertegenwoordigers en het Vlaams Parlement: klik hier
  • Europese kiezers die enkel mogen stemmen voor het Europese parlement: klik hier
  • Minderjarige kiezers die enkel mogen stemmen voor het Europese parlement: klik hier

Aan wie moet ik mijn volmacht geven?

Om uw stem bij volmacht te laten uitbrengen, heeft u uiteraard iemand nodig die voor u zal gaan stemmen op verkiezingsdag, de volmachtkrijger genoemd.

Let op: iemand kan slechts één volmacht uitoefenen. Per volmacht dient er dus één volmachtkrijger te zijn. Als u met uw gezin op reis bent, heeft u bijgevolg één volmachtkrijger nodig per stemgerechtigd gezinslid.

Vooraleer u het volmachtformulier aan de volmachtkrijger kan bezorgen, moet u eerst zelf de volgende zaken op het formulier in orde brengen:

  • uw persoonsgegevens invullen
  • de bevoegde persoon, afhankelijk van de reden van volmacht, het document laten attesteren (bv. dokter)
  • ondertekenen van het document als volmachtgever

Daarna kan u het ingevulde document bezorgen aan de volmachtkrijger. Die kan zijn gegevens invullen en het document ondertekenen. Het is belangrijk dat de persoon aan wie u uw volmacht geeft, ook kiezer is voor alle verkiezingen waarvoor u dient te stemmen! Zo is bijvoorbeeld een inwoner van het Vlaams Gewest geen kiezer voor de verkiezing van het Brussels parlement en kan deze bijgevolg geen volmachtkrijger zijn voor een kiezer woonachtig in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Zorg er ook voor dat de volmachtkrijger weet in welk stembureau u normaal gezien zou moeten stemmen, want enkel daar kan die persoon met uw volmacht terecht. Bezorg deze persoon bij voorkeur (een kopie van) uw oproepingsbrief.

Als u het volmachtformulier en de informatie over het stembureau hebt bezorgd aan uw volmachtkrijger, zit uw werk erop.

Wat meenemen naar het stembureau als volmachtkrijger

Het is aan de volmachtkrijger om op 9 juni 2024 te gaan stemmen. Eerst moet hij zich begeven naar zijn eigen stembureau en daar zijn stem uitoefenen.

Daarna moet hij naar het stembureau van de volmachtgever en de volgende zaken meenemen:

  • zijn identiteitskaart
  • zijn eigen oproepingsbrief die reeds is afgestempeld
  • het ingevulde en ondertekende volmachtformulier
  • de oproepingsbrief van de volmachtgever is in principe niet verplicht. Zorg wel dat u als volmachtkrijger weet in welk stembureau de volmachtgever zou moeten gaan stemmen.

Ik verhuis nog voor 9 juni. Waar moet ik stemmen?

De lijst met kiezers wordt door alle gemeenten vastgesteld op 1 april 2024. Indien u na deze datum verhuist naar een andere gemeente, dient u nog in uw oude gemeente te gaan stemmen. Kijk goed op uw oproepingsbrief in welk stembureau u moet gaan stemmen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is