"Fontein gaat aan als er niet te veel wind staat"

Op 17 juni 2014, over deze onderwerpen: Brasschaat Klassiek, Cultuur

Brasschaat

Fred Int Panis organiseert Brasschaat Klassiek

Het eerste klassiek openluchtconcert op Vlaamse bodem, Brasschaat Klassiek, staat of valt met de zon op zaterdag 19 juli. "Voorlopig zien de weersverwachtingen er goed uit", zegt medeorganisator Fred Int Panis.

Het was de Brasschaatse burgemeester Jan Jambon (N-VA), zelf een groot operaliefhebber, opgevallen dat openluchthappenings in parken goed scoren. Tegenwoordig heeft elke gemeente met een park wel zomerconcerten. Maar nergens vind je populair klassiek. Carl Huybrechts, N-VA-gemeenteraadslid in Brasschaat, knoopte dat in zijn oren. Huybrechts presenteert dit najaar zijn dertigste Night of the Proms.

Hij polste bij Promsdirigent Robert Groslot of die met zijn orkest Il Novecento een laagdrempelig openluchtconcert in het groen zag zitten. Brasschaat Klassiek was geboren.

"De ticketverkoop loopt als een trein", zegt medeorganisator Fred Int Panis van vzw Klassiek in 't Groen. "We hadden 1200 zitplaatsen, en die raken nu stilaan uitverkocht.

Zowel online als in de bibliotheek van Brasschaat worden de laatste concerttickets met gereserveerd stoeltje te koop aangeboden tegen 15 euro."

Walking concerttickets (10 euro) en tickets voor de jeugd (gratis tot 12 jaar, 5 euro van 12 tot 18 jaar) zijn nog ruimer voorradig. "Die walking tickets zijn leuk. Ze refereren naar de promenadeconcerten vroeger in de Engelse parken. De avond zelf kunnen aan de kassa nog tickets gekocht worden", zegt Int Panis.

Overkapping

Het orkest wordt droog genesteld op een kathedraalachtig podium naast de Remise waarin licht en geluid geïntegreerd zal worden.

Gisteren, woensdag, begonnen podiumbouwers met de opbouw. "We hebben geluk dat Brasschaat Klassiek niet vorige zaterdag georganiseerd werd, want dat zou rampzalig zijn geweest met de regen. Maar op dit moment ziet het er prima uit. Er is alleen wat onzekere onweersdreiging.

Het publiek kan natuurlijk altijd de paraplu opentrekken. In het slechtste geval kunnen we nog in zeven haasten een grotere overkapping realiseren."

Kasteel

De lichtontwerpers kregen de opdracht om het kasteel volledig uit te lichten. Tijdens Haendels 'Water Music' wordt de grote fontein in werking gesteld. "Tenminste als er niet te veel wind staat", stelt Int Panis gerust.

Het concert start om 20.30u, maar het terrein is al twee uur vroeger open. Nabucco van Verdi, Brahms Hongaarse dansen, de Keizerswals van Strauss: iedereen zal de melodieën herkennen. De organisatoren zijn benieuwd of ze met deze formule net als bij de Promsconcerten een jonger publiek warm kunnen maken voor klassiek.

Copyright © 2015 Concentra - Gazet van Antwerpen - Kristin Matthyssen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is