Fietsbieb en Kabas slaan de handen in elkaar

Op 13 april 2021, over deze onderwerpen: Activiteiten & Afdelingswerking

In Brasschaat is sinds het begin van dit jaar een Fietsbieb actief waarbij je met een beperkt budget toch gemakkelijk gebruik kunt maken van een kinderfiets op maat. Het vrijwillige initiatief Fietsbieb Brasschaat en Open Huis Kabas gaan een samenwerking aan om de drempel voor mensen in armoede nog te verlagen en het ook voor hen vlot toegankelijk te maken.  

Fietsbieb Brasschaat zorgt ervoor dat je met een lidgeld van 20 euro per jaar en een waarborgbedrag van 20 euro eenvoudig een kinderfiets kan uitlenen. Op die manier kan een vaak dure aankoop vermeden worden, wat voor vele gezinnen echt wel een drempel is. Ook is de Fietsbieb ideaal voor kinderen die snel uit hun kinderfiets groeien. 

Onze gemeente engageert zich tot het jaarlijks uitreiken van een subsidie aan Fietsbieb Brasschaat. In ruil hiervoor wordt er een samenwerking opgezet met Open Huis Kabas. Kinderen die via Kabas worden doorverwezen naar de Fietsbieb krijgen een cadeaucheque mee ter waarde van 20 euro om het lidgeld te betalen. Zij dienen dan enkel nog het waarborgbedrag zelf te bekostigen.  

“Met deze samenwerking realiseren we met het gemeentebestuur verschillende duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: elk kind verdient een fiets, Brasschatenaren op de fiets krijgen en fietsen hergebruiken”, vertelt schepen Karina Hans. “Wij zijn de vrijwilligers van de fietsbieb heel dankbaar voor hun inzet om elke week weer klaar te staan met prachtige bruikbare fietsen voor de kinderen. Niets dan gelukkige gezichtjes bij de afhalingen.” 

De cadeaucheques worden gesponsord door particulieren, (service)clubs en verenigingen. Wijkvereniging Hoge Akkersbloei sponsorden alvast de eerste 10 cadeaucheques. Wie graag mee zijn schouders zet onder dit mooie initiatief en cadeaucheques wil sponsoren kan contact opnemen met de Fietsbieb. Naast hun reguliere werking met kinderfietsen zal de Fietsbieb ook jaarlijks een 10-tal volwassenfietsen leveren aan Open Huis Kabas. 

Alle fietsen in Fietsbieb Brasschaat – zowel kinderfietsen als fietsen voor volwassenen – worden door de vrijwilligers onder handen genomen en verkeren in een goede conditie dankzij hun initiatief.  


Contacteer de Fietsbieb via fietsbieb.brasschaat [at] gmail.com 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is