Eerste spadesteek voor administratief centrum

Op 20 september 2016, over deze onderwerpen: Burgemeester

De gemeentediensten en het OCMW van Brasschaat verhuizen in 2018 naar een gloednieuw gebouw. De eerste spadesteek voor het nieuw administratief centrum werd gisterenmiddag gegeven. “Dit is de belangrijkste realisatie van deze legislatuur”, zegt waarnemend burgemeester Koen Verberck (N-VA).

Titelvoerend burgemeester en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) was ook van de partij om samen met Verberck de werkzaamheden in gang te zetten. Het is de bedoeling dat alles klaar is in de zomer van 2018.

“Tot februari 2018 wordt er gebouwd aan het nieuw administratief centrum op de plaats waar zich vroeger drukkerij De Bièvre bevond. In maart 2018 vindt dan de verhuis plaats”, zegt waarnemend burgemeester Koen Verberck (N-VA). “Het huidige gemeentehuis blijft in gebruik. Van april 2018 tot juni 2018 gaan we dat renoveren. In de zomer van 2018 moeten die werkzaamheden klaar zijn. Het gaat om de grootste en belangrijkste realisatie van deze legislatuur.”

Het nieuw administratief centrum wordt een compact gebouw met drie bouwlagen, een technische ruimte op het dak en een ondergrondse parkeergarage. Wie het gebouw binnenkomt, belandt in een grote open ontvangstruimte. Daar bevinden zich de onthaalbalie, de loketdiensten en de achterliggende spreekkamers. De ambtenaren die geen rechtstreeks contact hebben de inwoners, werken op de eerste en tweede verdieping. De raadszaal krijgt er ook een plaats, daar zullen de gemeenteraden worden gehouden.

“Het wordt het eerste gemeentegebouw dat werkt met biomassa”, voegt schepen van Milieu Dirk de Kort (CD&V) toe. “Een houtsnipperketel zorgt voor de verwarming. De meerkost van 58.000 euro zal op zeven jaar tijd terugverdiend zijn. Op het dak komen zonnepanelen en er wordt gebruikgemaakt van regenwater.”

Aansluitend op de bouwwerken volgt de renovatie van het gemeentehuis.

Verkoop gebouwen

Aan het hele project hangt een prijskaartje van om en bij de 10 miljoen euro. Daarvoor heeft de gemeente enkele gebouwen verkocht, zoals De Oude Pastorie en het voormalige restaurant Den Uil. Ook de Rozenhoeve achter het gemeentehuis wil het gemeentebestuur van de hand doen. De oppositie heeft veel kritiek op die geplande verkoop. De vzw Openluchtopvoeding wil er een sociale brasserie openen, maar dat zien de oppositiepartijen niet zitten.

Copyright © 2016 Corelio - Het Nieuwsblad - Jan Brijs

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is