Echte Verhalen, De Buurtpolitie

Op 29 april 2017, over deze onderwerpen: TV-columns door Carl Huybrechts
Echte Verhalen, De Buurtpolitie

Men drukte mij op het hart dat ik het hier uitsluitend over televisieprogramma’s mag hebben. Ik wil daar evenwel voor één keer van afwijken. Dat heet insubordinatie, maar het is voor het goede doel. Ik hoor in een reclameboodschap op Radio 1 een spot die mijn sympathie voor het grootwarenhuis Delhaize moet wekken. Een mannenstem zegt daarin ondermeer dat Pasen voorbij is en “…de klokken zijn terug naar Rome”. Dat kan vele goedgelovigen, onder wie kinderen, in verwarring brengen. De zinsnede strookt namelijk niet met de officiële Rooms Katholieke visie aangaande de paasklokken en al zeker niet met de invulling die onze jongsten eraan geven. Het zit zo: op Witte Donderdag (drie dagen voor Pasen) trekken alle klokken uit de Vlaamse kerktorens richting Rome. Daarom hoor je ze een tijdje niet meer. Die stilte past in de korte rouwperiode (Paastriduüm) die de katholieken inlassen naar aanleiding van de kruisiging en het daaruit voortvloeiende overlijden van Jezus van Nazareth. De klokken hebben ongeveer anderhalve dag nodig om Rome te bereiken. Daar worden ze geladen met chocoladen eieren en keren ondersteboven gekeerd terug, wat geen sinecure is. Hier aangekomen, het is dan zondagmorgen, droppen ze hun vracht in de tuinen, gaan weer in een toren hangen en beginnen vrolijk te luiden. Ondertussen is volgens het Nieuwe Testament Jezus uit de doden opgestaan en past dat blije geklingel weer perfect bij de opgewekte sfeer die op Pasen in de kerken heerst. De klokken zijn dus helemaal niet terug naar Rome, ze zijn terug van Rome. Dat de directie van de VRT dat niet heeft opgemerkt toont aan hoe weinig ernstig die mensen hun vak nemen, en dat atheïstische sossen er nog altijd de plak zwaaien.

De pipo die het spotje maakte, heeft dat gauw-gauw gedaan en verzuimde de officiële geschriften hieromtrent na te lezen. Excuses van Delhaize zouden ook gepast zijn. Wij, wij halen onze paaseieren bij Colruyt.

Overigens wees mijn vrouw me erop dat de kinderen worden meegezogen in een nieuwe hype: Echte Verhalen, De Buurtpolitie. Deze reeks, scripted reality (fictie gedraaid als reality-tv), is geconcipieerd voor volwassenen, maar vooral kinderen smullen ervan. De verhaaltjes zijn namelijk zo simpel en doorzichtig en het acteerwerk komt zo dicht in de buurt van wat we in Samson & Gert te zien krijgen, dat de kleintjes het verschil niet eens merken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is