Doek valt over dossier rond afvalverwerking

Op 11 februari 2017, over deze onderwerpen: Burgemeester

De buren hadden beroep aangetekend tegen de activiteiten op het grondgebied van de firma. Ze vonden het niet kunnen dat Hens voortging met het verwerken van sloopafval en trokken naar de rechtbank. Na een lange juridische strijd vernietigde de Raad van State in september de milieuvergunning. Hens ging toch door en de buren vroegen aan waarnemend burgemeester Koen Verberck (N-VA) om bestuurlijke maatregelen te nemen. Verberck oordeelde dat het beter was de beslissing van minister Schauvliege af te wachten en die beslissing is duidelijk: wel zandwinning, maar geen verwerking van bouw- en sloopafval meer.

“De inrichting is volgens het gewestplan gelegen in een ontginningsgebied met nabestemming agrarisch gebied. Er is wel een vergunning voor zandontginning op een totale oppervlakte van 6,7 hectare en de daarbij horende zandopslag. Tegelijk wordt de milieuvergunning voor een inrichting voor de verwerking van bouw- en sloopafval geweigerd”, luidt het oordeel van de minister. Zij speelt ook de bal door naar waarnemend burgemeester Koen Verberck voor de heroverweging van bestuurlijke maatregelen.

Ingrijpen

Verberck is verheugd over de beslissing van Schauvliege. “Het is duidelijk dat de minister onze filosofie hierin heeft gevolgd. Aan zandwinning werd daar al twee jaar niet meer gedaan en dat was juist de reden waarom de buurtbewoners bleven protesteren. Zij verwachten nu van ons wellicht bestuurlijke maatregelen. Wel, we zullen dat met onze raadsman bekijken, maar de kans is reëel dat we ingrijpen. Met de beslissing van de minister valt nu eindelijk het doek over een dossier dat al veel te lang aansleepte. Ik kreeg dit in oktober 2014 op mijn bord toen ik waarnemend burgemeester werd en met stijgende verbazing begon ik me af te vragen hoe dat bedrijf erin geslaagd is die activiteiten te blijven uitvoeren. De zaak is duidelijk. Met het oog op de nabestemming zal daar niet-vervuild materiaal moeten worden aangevoerd”, zegt Verberck.

Bij Revabo-Hens NV denkt men nog niet aan opgeven. “Wij overleggen met onze raadsman welke stappen we nog kunnen ondernemen. Ik heb gewoon geen keuze, ik kan niet opgeven. Wij zitten hier al veertig jaar en kunnen toch niet zo maar 150 mensen op straat zetten”, laat zaakvoerder Stijn Hens weten.

Copyright © 2017 Concentra - Gazet van Antwerpen - Jan Brys

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is