Brasschaat krijgt vanaf 1 juli haar bosbegraafplaats

Op 7 juli 2021, over deze onderwerpen: Burgerzaken

Vanaf 1 juli 2021 starten we in de gemeente Brasschaat met een nieuwe ecologische gedenkvorm: milieuvriendelijke urnen kunnen bijgezet worden in de bosbegraafplaats op de begraafsite Kaart/Rustoord.

Een bosbegraafplaats is een zone in natuur- of bosgebied waar de crematie-as van een overledene een plaats krijgt. Dat gebeurt in biologisch afbreekbare urnen die in volle grond begraven worden, zonder herkenning- of herdenkingstekens. De locatie is dus niet zichtbaar. De kringloopgedachte staat centraal en de natuur wordt zo weinig mogelijk beïnvloed. Op die manier maakt de laatste rustplaats deel uit van een natuur- of bosgebied. Gedenktekens, bloemen of andere verwijzingen naar de overledenen kunnen eventueel neergelegd worden op een daartoe voorziene plaats buiten de zone.

Begravingen in het bos is een keuzemogelijkheid voor alle inwoners van Brasschaat en dit gebeurt kosteloos. Ook voor niet-inwoners is deze nieuwe begraafvorm mogelijk, maar dan tegen betaling conform het gemeentelijke belastingreglement op begravingen.

Schepen van groen en natuur, Goele Fonteyn, is zeer tevreden met deze nieuwe ecologische vorm van begraven: “het biedt voor de nabestaanden de mogelijkheid om in alle sereniteit de overledene te gedenken in een natuurlijke omgeving die uitnodigt tot rust, bezinning en herinnering. Een meerwaarde voor Brasschaat.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is