Bouw sociale woningen gaat dan toch niet door

Op 1 september 2017, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening

De buurtbewoners van de Neervelden krijgen gelijk van het Brasschaatse gemeentebestuur. Het idee om er sociale woningen te laten bouwen door socialehuisvestingsmaatschappij Arro, wordt losgelaten.

Het gemeentebestuur verkocht enkele jaren geleden een groot stuk grond in de Lage Kaart aan socialehuisvestingsmaatschappij Arro. Die schreef een architectuurwedstrijd uit waarbij er werd uitgegaan van zeventig sociale woningen. Dat schoot bij de buurtbewoners in het verkeerde keelgat. “Het zijn er veel te veel”, zegt Patrick Van Noten die de buurt mobiliseerde en een petitie startte.

Tijdens de Dag van Jan en Alleman, het feest van de titelvoerende burgemeester, sprak hij Jan Jambon (N-VA) erover aan. “Wij vinden het vooral vreemd dat het gemeentebestuur in eerste instantie zelf sprak van ongeveer 22 sociale woningen en het er uiteindelijk zeventig zouden worden. We konden Jan Jambon overtuigen van het zinloze van de bestaande plannen. Hij beloofde ons eerst met de omwonenden te zullen vergaderen vooraleer er beslissingen worden genomen”, zegt Van Noten.

Patrick Van Noten had het gemeentebestuur voor de rechter gedaagd. Die rechtszaak is nu overbodig geworden.

“In het oorspronkelijke bijzonder plan van aanleg was er sprake van 22 woningen. Dat was haalbaar geweest. Maar als de socialehuisvestingsmaatschappij er zeventig wil bouwen, dan moet er in het midden een toegangsweg komen en dan wordt het problematisch”, legt Van Noten uit.

Schepen van Wonen Niels de Kort (CD&V) laat weten dat het wel degelijk de bedoeling blijft om het terrein op termijn te ontwikkelen. De schepen zal een rondje maken bij de buurtbewoners om te vragen wat hun ideeën zijn.

“Maar we gaan dat pas op lange termijn laten gebeuren. Eerst gaan we in de wijk een bevraging bij de bewoners doen om te horen hoe zij het zien. Het realiseren van sociale koopwoningen is een verhaal dat stilaan eindigt. De Vlaamse regering ondersteunt die niet langer. We zijn daarom ons woonbeleid aan het omgooien en richten ons op de ontwikkeling van bescheiden koop- en huurwoningen”, zegt schepen Niels de Kort. Op de grond staan nu nog bomen die de gemeente had geplant met het oog op het creëren van biomassa voor het nieuw administratief centrum.

Arro was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Copyright © 2017 Concentra - Gazet van Antwerpen - Jan Brys

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is