Belgium's Got Talent

Op 12 november 2016, over deze onderwerpen: TV-columns door Carl Huybrechts
Belgium's Got Talent

Het tv-weekend begint bij ons op vrijdagavond met Belgium’s Got Talent. ’t Is de keuze van onze jongsten, 5 en 9, ze weten nog niet dat Belgium’s Got niet overdreven veel talent. Maar goed, er valt altijd wel wat te lachen, er valt af en toe een mondje open, er valt soms een traantje.

Mag ik, ongevraagd en totaal ongelegitimeerd, de jury tegen het licht houden? Dan Karaty, Niels De (nationale) Stadsbader, Ann Lemmens en Stan Van Samang. Enkele weken geleden opperde een afgewezen kandidaat : “wie zijn jullie om het talent van andere mensen te beoordelen?” Ik begrijp die wrange twijfel, al moet ik toegeven dat Stan wel één en ander in zijn mars heeft. Hij krijgt met een akoestische gitaar en een kristalheldere stem het Sportpaleis stil. Het is weinig Vlamingen gegeven. De Amerikaan Dan Karaty wordt ons al enkele seizoenen opgedrongen in jury’s van talentenjachten, vooral als er gedanst moet worden. Op wiki lees ik dat hij een choreograaf en tv-personalty is die van de States naar Nederland is overgewaaid. Wat bij RTL-4 werkt moet VTM ook hebben, hetzelfde gevoel voor smaak. In werkelijkheid is deze Dan, althans zo drukte Sam Gooris mij op het hart, een ex-loodgieter met praatjes. Toegevoegde waarde hier: nul. Teveel ondertitels ook voor een publiek dat toch al niet graag leest.

Ann Lemmens, de jongedame met de kamerbrede glimlach waarboven zorgvuldig een glimmend steenpuistje is aangebracht als sierraad, praat zonder inhoudelijk veel bij te dragen keurig Nederlands. Dat laatste is stilaan een uitzondering.

Toen zes jonge Franstalige landgenoten die aan street workout doen de hemdjes van hun gespierde bovenlijven trokken hield ze het niet meer. “Oh, ik kan zelfs niet meer praten, ik ben helemaal van mijn melk.” De soms ondraaglijke lichtheid van een bovenkamer.

Niels Destadsbader is goed op weg een nieuwe Bart Peeters te worden: een immer geestdriftige kajottersleider die zo vaak op tv mag komen dat hij wel populair móét wezen. Niels is er zich zeer goed bewust van dat de camera’s de juryleden in de gaten houden en zit tijdens de acts voortdurend te overreageren, maar wel héél spontaan. Hij deelt nu ook de neiging van zijn grote voorganger om liedjes voor de eeuwigheid te maken. Kan Vlaanderen wel twee van deze multifunctionele supertalenten aan?

Koen Wouters staat tussen de coulissen om de kandidaten moed in te spreken en, na gedane zaken die geen keer nemen, op te vangen. Het gaat hem zoals alles wat hij op tv doet goed af. (Zowat iedereen heeft een eigen talkshow, keuze zat, maar voor eentje van Koen zou ik blijven zitten: goeie kop, mooie stem, slim en empatisch, zelf een ster en dus een licht overwicht- laat maar komen.)

Ondertussen zingt een klein meisje vertederend zoals kleine meisjes vertederend horen te zijn, jongleert een knaapje met gevaarlijk Chinees wapentuig (stokjes aan een ketting), springen trampoline-acrobaten gaten in de lucht en brengt een illusionist een vaak geziene maar wel zelf bedachte truc. Een zwarte grappige jongen die plat Westvlaams spreekt, à la Giberke in de sketch Rute 98 in Alles Kan Beter (het blijft geestig) rapt een nummer over frikadellen. Waarop Koen tussen de gordijnen een frikandel naar binnen werkt (= een ontoelaatbare verwarring! Een frikadel is een heerlijke gehaktbal van runds en/of varkensvlees op smaak gebracht met kruiden en uien en vaak geserveerd met krieken. Een frikandel is de langwerpige Hollandse variant: een worst gemaakt van recuperatiekarton en braakballen van nachtdieren.) Dennis, een aandoenlijk slecht zingende Limburgs schlagerfenomeen met twee dikkige danseressen in veel te korte en vooral veel te spannende glittershorts, haalt de volgende ronde. Maar de show wordt gestolen door zes Indische kerels uit Punjab, gehuld in veelkleurige folkloristische gewaden. Zichzelf begeleidend op onbekende percussie-attributen huppelen en dansen ze vrolijk in het rond en zetten de hele zaal op stelten. Instant happyness in alle huiskamers. Destadsbader wil de aandacht en springt op de jurytafel om met de voet de golden buzzer in te drukken. De Indiërs kunnen hun geluk niet op.

Iemand twittert: Nachtwinkel’s Got Talent. Met één oog op twitter is dit programma eigenlijk best te harden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is