Acht van Brasschaat keert terug met origineel concept

Op 24 mei 2018, over deze onderwerpen: Burgemeester
n-ACHT van Brasschaat

De Acht van Brasschaat wordt de N8 van Brasschaat. Op 4 september rijden er opnieuw wielrenners over de Bredabaan. 24 profs nemen het tegen elkaar op in drie proeven. De gemeente stelt zich ook kandidaat voor het BK in 2023 of 2024.

De Acht van Brasschaat heeft een roemrijke geschiedenis. Vroeger stond de wedstrijd bekend als de herkansing voor het WK. Grootheden als Eddy Merkcx, Greg Lemond en Rik Van Steenbergen reden allemaal over de Bredabaan. De Acht reed voor het laatst in 2015. “En op 4 september zetten we een volgende stap. Het is de bedoeling om van de Acht van Brasschaat opnieuw de koers van weleer te maken”, zegt waarnemend burgemeester Koen Verberck (N-VA).

De N8 van Brasschaat, zoals het vernieuwde evenement door het leven gaat, bestaat uit drie delen.

“Het concept is totaal nieuw. We beginnen met een tijdrit over één ronde, dan volgt een afvallingsrace en ten slotte wordt er nog een criterium gereden over vijftien ronden. Bij elk deel zijn er punten te verdienen en na afloop wordt een eindklassement opgemaakt”, legt voorzitter van het organisatiecomité Luc Mattens uit. “We zoeken nog naar andere gemeenten om deze wedstrijd uit te breiden naar een klassementsrace. Het is alleszins de bedoeling om op de lange termijn te gaan werken. De eerste editie is alvast opgenomen in de UCI-kalender.”

Mooie prijzenpot

Om grote namen aan te trekken, is er een mooie prijzenpot verzameld. Alle renners krijgen hetzelfde startgeld. “We mikken op toppers als Mathieu Van der Poel en Wout Van Aert”, zegt Mattens.

Het parcours is 3 kilometer lang en loopt over de Bredabaan, de Hemelakkers en het park van Brasschaat. Aan het kasteel wordt het vipdorp opgericht.

In het programma worden enkele tradities behouden, zoals de fietshappening voor scholen, die overdag plaatsvindt. Om 17u wordt dan gestart met het kampioenschap voor dames. De profs komen vanaf 18.30u in actie en rond 23.30u is alles afgelopen.

Veel belangstelling

Waarnemend burgemeester Koen Verberck en minister en titelvoerend burgemeester Jan Jambon maken zich sterk dat de N8 van Brasschaat een succes wordt. “Er zijn in Brasschaat niet minder dan zeven wielerclubs. Aan belangstelling zal het zeker niet ontbreken. Deze wedstrijd moet onze gemeente voorbereiden op het summum van het wielrijden in ons land, namelijk het Belgisch kampioenschap”, verklapt Jan Jambon al. De gemeente Brasschaat stelt zich tenslotte kandidaat om het Belgisch ­kampioenschap te organiseren in 2023 of 2024. Daarvoor is het nog wel afwachten welke coalitie er in 2019 aan de macht komt, maar het is de organisatoren menens.

Copyright © 2018 Mediahuis - Gazet van Antwerpen - Jan Brys

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is