Wie neemt Jambons sjerp over?

Op 16 september 2014

Dat Jambon opschuift naar het hoogste niveau is bijna een zekerheid. De posten van Binnenlandse Zaken en vicepremier lonken. Jambon blijft waarschijnlijk titelvoerend burgemeester, maar de dagelijkse werking zal naar één van zijn partijgenoten gaan. Wie dat zal zijn, weet niemand, zo klinkt in heel de gemeente. De onderhandelingen op het federale niveau leiden ondertussen wel tot spanningen in Brasschaat. Hoe de kaarten ook zullen vallen, als Jambon vertrekt wordt het tussen de coalitiepartners weer aftasten. "Als Jambon vertrekt, wordt de meerderheid zwakker", zegt een insider. "Het speelveld ligt dan wijd open voor de oppositie. Er zit heel veel dossierkennis bij hen. Die mensen staan klaar om hun rol meer dan ooit op te nemen." Het is ook een publiek geheim dat Jambon en de voormalige burgemeester Dirk De Kort goed samenwerken. "Ze kennen elkaar al jaren. Bij problemen waren het altijd Dirk en Jan die erin slaagden om de plooien weer glad te strijken. De ervaring en kennis van Jan Jambon zal gemist worden", klinkt het.

Eigen stempel drukken

Een waarschijnlijke opvolger is Adinda Van Gerven, onder meer schepen van Sport en Vlaamse Aangelegenheden. Zij behaalde - na Jan Jambon zelf - het beste resultaat binnen de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. Hiermee zou Brasschaat voor het eerst een vrouwelijke burgemeester kunnen krijgen. Van Gerven zelf zou de sjerp wel willen, maar enkel onder voorwaarden die nog doorgesproken moeten worden. "Ik blijf uiteraard achter het bestuursakkoord staan. Maar het is toch normaal dat elke burgemeester zijn of haar stempel wil drukken?", zegt Van Gerven. Bij intimi steekt schepen van Cultuur Karina Speleers-Hans haar ambities ook niet onder stoelen of banken. Ook zij zou weleens de eerste vrouwelijke burgemeester kunnen worden.

Voeten op de grond

Dan is er nog Luc Sevenhans, voorlopig nog schepen van onder andere Militaire Aangelegenheden en Mobiliteit. De voormalige volksvertegenwoordiger (toen nog voor Vlaams Belang) is net 60 geworden, dus is het nog maar de vraag of hij de sjerp wel wil. Sevenhans nam begin 2013, na overleg met de partij, nog ontslag uit de Senaat. Hij is daarentegen wel de persoon met de meeste ervaring. "Ik wil eerst de federale regering zien landen. Voorlopig blijf ik met mijn twee voeten op de grond. Er kan nog heel veel in de weg zitten van die Zweedse coalitie. Als de onderhandelaars slagen, dan wil ik dat Jan minister wordt. Het zou goed zijn voor hem, maar ook voor de gemeente. Hij zou de eerste Brasschaatse minister worden", zegt Sevenhans. Of wordt het toch een wit konijn? Zo worden ook gemeenteraadsleden Koen Verberck en Tom Versompel in de wandelgangen genoemd. Huidig N-VA-fractievoorzitter Verberck zal hoogstwaarschijnlijk de nieuwe aanwinst in het schepencollege worden, en dus misschien meteen burgemeester. Binnen de partij staat hij wel bekend als een harde werker met een duidelijke mening. "Als ze het aan mij vragen, sta ik klaar. Dat is toch logisch? En ik zal niet de enige zijn die schepen wil worden. Het zou vreemd zijn om te zetelen in de gemeenteraad zonder de ambitie om hogerop te geraken. Ik heb ondertussen ook de kans gekregen van de partij om hard te werken en mij te profileren. Ik hoop er dus wel op, maar wij weten nog niets."

Eerst regering maken

En wat wil de burgervader zelf? Jan Jambon zei altijd dat hij zeker burgemeester wilde blijven. Maar nu lijken de kaarten toch anders geschud. "Ik kan hier geen uitspraken over doen. Eerst moeten we de federale regering op poten zetten en dan kunnen we maatregelen nemen in Brasschaat. Het is nog niet eens zeker of ik wel minister wordt."

(zie ook pagina bestuur N-VA Brasschaat, de webmeester)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is