We willen focussen op wat mensen verbindt

Op 8 juli 2013

Het werd dit weekend al her en der gevierd, maar eigenlijk is het nog drie keer slapen tot 11 juli, de Vlaamse feestdag, officieel het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Wie het weekendinterview met Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) in deze krant(DS 6 juli) gelezen heeft, kan zich inbeelden dat het wel eens onrustige nachten kunnen worden voor de 'MP'.

'11 juli moet niet gekaapt worden door één partij', zei Peeters. Het lijkt wel alsof Peeters vreest dat de N-VA, en dan met name haar voorzitter Bart De Wever, voor de derde 11 juli op rijin zijn rapen zal komen schijten. In 2011 zette De Wever Peeters volledig in de schaduw toen hij, op de vooravond van 11 juli, op de Groeningekouter in Kortrijk de formateursnota van Elio Di Rupo (PS) volledig afbrandde. Onder een oorverdovend applaus en omstuwd door camera's en fotografen nam de triomfator nadien weer plaats op een plastic stoeltje naast een zuur kijkende Peeters.

En vorig jaar was het alweer raak. Terwijl Peeters en de Vlaamse regering hun jaarlijkse persbarbecue hielden, bracht De Wever in de Brusselse Warande een toespraak waarin hij de Vlaamse onderwijshervorming vol gaten schoot en Vlaanderen bestempelde als 'een goede middenmoter die in een dalende lijn zit'. Geen saté of spekfakkel zo lekker dat hij Peeters' humeur die avond nog kon redden.

11 dagen feest

Donderdag krijgen we de eerste 11 juli sinds een zwart-gele golf Vlaanderen op 14 oktober overspoelde. Nooit had de Vlaamse leeuw meer klauwen. Zeker in de provincie Antwerpen krioelt het sindsdien van de N-VA-burgemeesters en schepenen. Welk beter moment om de 'kracht van verandering' nog eens in verf te zetten. Het wordt een hoogdag voor de vele schepenen van Vlaamse Zaken - barbecue galore!

'Eigenlijk wordt de Vlaamse feestdag in Brasschaat 11 dagen lang gevierd', zegt Adinda Van Gerven (N-VA), in Brasschaat bevoegd voor Sport, Burgerzaken en Vlaamse en Europese Aangelegenheden. Wanneer we haar contacteren, is ze net onderweg naar een petanquetoernooi in het kader van die elfdaagse. Ze speelt samen met burgemeester Jan Jambon in de ploeg met het nummer 1, klinkt het opgewekt. Voorts is er een tentoonstelling met werk van Brasschaatse en Vlaamse kunstenaars, kan je op zeven verschillende locaties een ontbijtbuffet meepikken, wordt er gezongen in het Park vanBrasschaat, is er vuurwerk met... Wacht eens even. Gezongen? Net na haar aanstelling als schepen zei Van Gerven in deze krant dat ze droomde van een Vlaamse cantus voor alle inwoners vanBrasschaat. Daar is toen wat over gegniffeld, maar komt die er nu toch?

'Neen, het gaat om een meezingmoment op de weide in het park, samen met het Brasschaats showorkest', zegt ze. 'Daarna komt ook Jelle Cleymans optreden. En 's avonds is er een groot vuurwerk met een dansevenement op Vlaamse muziek. Het accent ligt dus niet op drinken en zingen.'

Maar dat is dan buiten Jong N-VA gerekend. Want- vliegt de Blauwvoet? - die plannen op 10 juli wel degelijk 'een heuse cantus', zo meldt de website van N-VA Brasschaat. Tussen al die leeuwen zullen er op 11 juli dus zeker ook een paarVlaamse katers rondlopen.

Vlaming zijn in A

In't Stad geen cantus, maar zingen wordt er donderdag wel gedaan in Antwerpen. Vlaanderen Muziekland slaat zijn tenten op aan de Grote Markt. In de vooravond komt de Ketnetband optreden, daarna speelt een keur aan Vlaamse artiesten ten dans. Alles wordt live uitgezonden opEén. 'Dit is geen zuiver op de N-VA-achterban gerichte, enge viering. Dit moet een breed gedragen feest worden voor alle inwoners van Antwerpen', zegt Philippe Bei­naerts, de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever. 'Reken maar dat we op 11 juli heel wat scepsis zullen wegwerken.'

's Ochtends zal De Wever op het Schoonselhof een toespraak houden aan het graf van Hendrik Conscience. Het algemene thema wordt 'Vlaming zijn in A'. Opvallend zijn de gasten die hij meebrengt. Want ook Jan van den Nieuwenhuijzen, de voormalige afgevaardigd bestuurder van SD Worx, Fatih Hasbal, de directeur van het Lucerna-college en Michael Freilich, de hoofdredacteur vanJoods Actueel komen er speechen. 'We willen focussen op wat mensen verbindt in deze stad, niet op wat hen verdeelt. En dat is de stadsgemeenschap waar ze allemaal deel van uitmaken', zegt Beinaerts.

Het doet wat denken aan de uitspraken van voormalig burgemeester Patrick Janssens (SP.A), na de rellen in Borgerhout, enkele weken voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. De Wever vond toen dat 't Stad niet meer van iedereen was. Janssens antwoordde: 'In een stad wonen heel veel verschillende mensen, en wat ze allemaal gemeen hebben, is die stad waar ze samen het beste moeten van maken'. 'Ja, maar ook het Nederlands verbindt de inwoners van de stad', voegt Beinaerts eraan toe.

Voor Geena Lisa en Vlaanderen Muziekland naar Antwerpen komen, houden ze woensdag eerst halt in Aalst. En ook hier beklemtoont schepen Karim Van Overmeire (N-VA), die onder meer bevoegd is voor Vlaams Karakter, dat het een feest moet worden voor alle Aalstenaars. 'Er is niets mis met een Vlaams-nationale strijdmeeting, maar die moet je niet laten organiseren door het stadsbestuur. Want dat is er voor iedereen. Al besef ik dat er veel karikaturen leven over het bestuur in Aalst.'

Heeft hij zich daardoor geremd gevoeld? Toch niet voluit gegaan? 'Neen. Voor 11 juli wil ik graag wat extra doen. Voor mij is dat een soort nationale feestdag. Maar net daarom moet iedereen er iets aan hebben.' Of hij niet stiekem toch een beetje jaloers is op de elf dagen feest in Brasschaat? 'Het is geen wedstrijd, hé. Wij doen min of meer hetzelfde als men hier vorig jaar gedaan heeft, met vergelijkbare budgetten. Voor de beeldvorming zou het sowieso geen goede zaak zijn als we nu alle remmen zouden lossen.'

Vendelzwaaien

Maar goed, wie Vlaamse feestdag zegt, die zegt vendelzwaaien. Alvast in Aalst. De Vlaggengroep Vredon geeft donderdagavond het beste van zichzelf. 'Ja kijk, dat hoort er nu eenmaal bij', zegt Van Overmeire. 'Die groep heeft dat hier elk jaar al gedaan. Ze zijn ook van Aalst. Wij vinden dat dus passen bij 11 juli, maar dat is niet kern van het verhaal.'

Ook in Brasschaat moet het meer zijn dan zingen en drinken, preciseert schepen Van Gerven. 'De Vlaamse feestdag, dat is uiteraard een groot feest voor de verjaardag van de Guldensporenslag in 1302. Maar het moet meer zijn dan een eet- en drinkpartij. Je moet op zo'n dag ook eens achteruitkijken, vind ik. We hebben al een lange weg afgelegd tussen 1302 en 2013. Maar dat betekent niet dat we nu een standstill moeten huldigen. We moeten op zo'n dag dus ook naar de toekomst durven t kijken. En het is daarom dat wij donderdag Kurt Moons hebben uitgenodigd voor een academische zitting. Hij is de voorzitter van Pro Flandria. Zijn lezing draagt de titelDe strijd voor de Vlaamse autonomie is een rechtvaardige, sociale en economische strijd.' Geen evenement om bij te wonen met eenhouten kop, dus. De leeuwen van jong-N-VA zijn bij dezen gewaarschuwd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is