Voordracht bescherming herdenkingsmonument uit WO II in Brasschaat

Op 29 december 2011

Het oorlogsmonument op het Dr. Roosensplein wordt naast 18 andere oorlogsgedenktekens voorgedragen tot bescherming als monument wegens zijn artistieke, historische en/of sociaal-culturele waarde. Oorlogsmonument op Dr. Roosensplein te Brasschaat

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft de voorlopige bescherming van 19 oorlogsgedenktekens van WO I en WO II in Antwerpen ondertekend. In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen het jaar de definitieve bescherming.

Oorlogsmonumenten van WO I en II herinneren niet alleen aan de krijgsverrichtingen,” verduidelijkt minister Bourgeois, “maar ook aan de traumatische gebeurtenissen waardoor een land, streek of gemeente en hun vele burgers werden getroffen.”

De eerste en tweede wereldoorlog waren heel ingrijpende gebeurtenissen in de nationale, Europese en mondiale geschiedenis. De impact op het dagelijks leven van de bevolking tijdens en na deze gebeurtenissen is niet te miskennen. Daarom ontstond ook de behoefte om gedenktekens op te richten, zodat deze vreselijke oorlogen en hun vele slachtoffers niet vergeten zouden worden.

Hieronder leest u de oorlogsgedenktekens in de provincie Antwerpen die worden voorgedragen tot bescherming als monumenten wegens hun artistieke, historische en/of sociaal-culturele waarde:

 1. Antwerpen. Monument ter herdenking van het 7de linieregiment nabij de voormalige stallingen (Gerard Le Grellelaan 5-7) van kasteel Vogelzang (1930, A. De Mol en E. Vereycken)
 2. Antwerpen. Berchem. Koninklijkelaan/Elisabethlaan. Monument voor de gesneuvelden van WO I (1930, E. Van Averbeke en J. Dupon)
 3. Antwerpen. Berchem. Elisabethlaan. Monument op de begraafplaats (A. De Cuyper)
 4. Antwerpen. Deurne. Herentalsebaan. Monument op de begraafplaats Silsburg (1926, F. Jochems, J. Dandus en F. Van der Sanden)
 5. Antwerpen. Deurne. Hooftvunderlei. Monument voor de gesneuvelden van WO I (1924, F. Jochems)
 6. Antwerpen. Merksem. Van Heybeeckstraat. Gedenksteen WO I afkomstig van oud gemeentehuis
 7. Arendonk. Vrijheid. Monument voor gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers (1919, A. Courtens)
 8. Balen. A. Dierckxstraat/Nieuwstraat. Monument voor gesneuvelden (1920, 1955, J. Bernaerts)
 9. Boechout. Sint-Bavoplein. Monument voor gesneuvelden van beide wereldoorlogen (1920, beeldhouwer Jules Weyns, architect F. Van Dyck, bronsgieterij Albers)
 10. Brasschaat. Dr. Roosensplein. Oorlogsmonument (1924,E. Geefs, G. Collard, bronsgieter E. Scholliers)
 11. Duffel. Kerkstraat. Monument voor de gesneuvelden (1925, R. en F. Van Averbeke, F. De Cuyper)
 12. Grobbendonk. Astridplein (1920)
 13. Herenthout. Vredesplein. Oorlogsmonument (1923, 1993, E. Rombaux-Roland)
 14. Mechelen. Ontvoeringsplein. Monument voor de weggevoerden (1921, J. Van Goolen)
 15. Mechelen. Sint-Romboutskerkhof. Monument voor de gesneuvelden (1924, E. Wijnants
 16. Mechelen. Ziekebeemdenstraat. Huldemonument voor de gesneuvelden van WO I  op de begraafplaats (1928-1929, B. Tuerlinckx
 17. Mortsel. Liersesteenweg. Oorlogsmonument (1925, 1972, F. De Cuyper)
 18. Westerlo. Zandberg. Gedenkteken voor 5 gesneuvelden
 19. Wijnegem. Turnhoutsebaan (1921, F. De Cuyper)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is