Uniek barokconcert in Sint-Antoniuskerk

Op 10 oktober 2014

Het wordt een barokconcert met de jachthoornblazers die het gezelschap krijgt van een koperensemble en het orgel van de Sint-Antoniuskerk.

Het jachthoornblazen heeft in de parkgemeente een hele traditie.

"Wij kozen echter voor de muzikaliteit", zeggen Michaël Troost en Pieter Albertijn van Artemis. "Vanuit Brasschaatse jachthoornmiddens werd er gezocht naar blazers die een meerwaarde konden betekenen voor dit instrument. Zo ontstond Artemis.

We geven nu een concert om aan te tonen dat de jachthoorn een volwaardig instrument is en kan samengaan met trombones en het orgel.

Men vraagt ons ook nog wel voor huwelijken, jachtpartijen en Sint- Hubertusvieringen, maar dit wordt anders", zeggen Pieter en Michaël.

Beste orgel

Artemis brengt bij ieder concert een nieuw repertoire, daarom kunnen ze maximaal twee keer per jaar optreden. De leden worden vooral uit Nederland gerecruteerd. Tijdens het concert worden stukken gespeeld uit de periode van Lodewijk XIII en Lodewijk XIV. De jachthoorn was toen populair, ook als kamerinstrument.

"Jachthoorns, kopers en orgel samen, dat is uniek in Brasschaat."
Luc sevenhans schepen en Artemis-lid

Brasschaats schepen voor Mobiliteit Luc Sevenhans (N-VA) is al jaren een verwoed jachthoornblazer. Ook zijn zoon Dieter heeft de smaak te pakken. "We hebben om twee redenen gekozen voor de Sint-Antoniuskerk op het Armand Reusensplein.

Vooreerst kan hier veel volk zitten, maar de hoofdreden is dat deze kerk het beste orgel heeft. Het is in 1980 gerestaureerd. De kerk in Maria-ter- Heide leent zich ook goed voor een dergelijk concert, maar het orgel is daar zo goed als versleten. Het orgel in de Sint-Antoniuskerk is in 1980 nog voor zo'n 225.000 euro gerestaureerd", zegt Sevenhans.

Het concert is een primeur voor Brasschaat. Het is de eerste keer dat er een concert wordt gegeven met deze verschillende instrumenten.

Toegangskaarten kosten 10 euro.

artemisbrasschaat [at] gmail.com20141010 Artemis

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is