Schepen wil busbaan op Bredabaan weg

Op 27 juni 2013

Proefondervindelijk is gebleken dat de vrije busstrook niet de juiste keuze was

Schepen van Mobiliteit Luc Sevenhans (N-VA) stelt het stuk vrije busbaan op de pas heraangelegde Bredabaan in vraag. 'Het voordeel voor De Lijn is niet in verhouding tot het nadeel voor de chauffeurs die de E19 willen oprijden', aldus de schepen. Nicole Verstrepen

Brasschaat De heraanleg van de Bredabaan, die onlangs werd afgerond, wordt in september geëvalueerd. Mobiliteitsschepen Luc Sevenhans (N-VA) heeft alvast stevige bedenkingen bij de vrije busbaan op de pas heraangelegde weg.

'Ik werp geen steen naar het vorige bestuur, maar proefondervindelijk is nu gebleken dat de vrije busstrook niet de juiste keuze was. De bussen kunnen vanaf de Hemelakkers vrij doorrijden, dat is te kort om daar echt voordeel uit te halen. Wie de E19 wil oprijden, moet nu mee aanschuiven met het verkeer naar Merksem', aldus Sevenhans.

In het midden

De schepen wil samen met De Lijn bekijken of het technisch mogelijk is om de busbaan naar de groenstrook in het midden van de Bredabaan te brengen. 'Natuurlijk moet ook de investering in overweging genomen worden. Volgens mij is er een opportuniteit wanneer het kruispunt met de Kapelsesteenweg zal herbekeken worden', aldus nog Sevenhans.

Voormalig burgemeester en huidig schepen Dirk de Kort (CD&V) betreurt het dat De Lijn en de Afdeling Wegen en Verkeer niet aanwezig waren op de evaluatie eind vorig jaar met de bewoners. 'De bewoners van de Bredabaan zijn over het algemeen tevreden over de heraanleg, maar willen de busstrook wat breder zodat ze gemakkelijker hun oprit kunnen oprijden. Eén bewoner suggereerde ook om de strook naar het midden te brengen, maar anderen betreuren dat het groene karakter van de baan dan verdwijnt. Ik heb geen probleem met een bijsturing, maar de verkeersafwikkeling moet in zijn geheel bekeken worden. Het probleem is veel breder dan een al dan niet vrije busbaan', aldus de Kort.

De Lijn wil niet vooruitlopen op de evaluatie. 'Het heeft geen zin om op voorhand al een polemiek te voeren', aldus woordvoerder Koen Peeters.

Autofile en de vrije busbaan

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is