Podium voor jong talent

Op 3 september 2014

Het Nieuw Muziektheater bestaat uit professionele solisten en bevlogen liefhebbers. In 2012 brachten zij De Zigeunerbaron van Johan Strauss en een jaar later voerden ze Orpheus in de Onderwereld van Offenbach op.

Glenn Desmedt en Frank Hoelen zorgden nu voor het concept en de regie van De Tsarewitsch. Werner Leysen tekende voor de choreogra- fie en de muzikale leiding ligt in handen van Dirk Baert.

"Operettes zijn misschien nu meteen cool, net zoals de musical.

Maar het beeld dat we met operette creëren is volgens mij een vals beeld. Operette gaat over liefde en de muziek is lichtvoetig", zegt artistiek leider Glenn Desmedt, die zelf de rol van de Tsarewitsch vertolkt.

Het stuk vertelt het verhaal van de Sonja en Aljosha en speelt zich af in Sint-Petersburg, waar het volk in opstand komt tegen de Tsaar en de adel. Léhar componeerde het stuk in 1926.

"Het thema is eigenlijk het gevecht dat de mensen voeren om hun lot in eigen handen te krijgen, het recht om niet te worden geleefd, om zichzelf te zijn", vervolgt Glenn Desmedt, die met zijn gezelschap op heel wat waardering van het Brasschaatse gemeentebestuur mag rekenen.

Stages voor Balletschool

Schepen van Cultuur Karina Hans (N-VA) kondigt dan ook trots aan dat de Koninklijke Balletschool jonge talenten stage wil laten lopen bij het Nieuw Muziektheater Brasschaat.

"Zij maken nu hun derde tournee door Vlaanderen en toen ik vorig jaar in Merksem en Wilrijk ging kijken, zag ik veel Brasschatenaren in de zaal zitten. Deze mensen slagen erin de operette populair te maken bij het jonge publiek. Ik blijf het jammer vinden dat wij in Brasschaat niet over een grote podiumzaal beschikken om dit gezelschap haar ding te laten doen", zegt de schepen.

Burgemeester Jan Jambon (N-VA) droomt luidop van een Weens bal.

"Het klassieke concert dat in juli in het park plaatsvond, was een geweldig succes. We moeten de ambitie hebben er een driedaags festival van te maken, even tueel gekoppeld aan een authentieke Weense namiddag", zegt de Brasschaatse burgemeester.

De eerste opvoering van De Tsarewitsch vindt plaats op 21 september in de concertzaal van het cultureel centrum in Merksem. Dan gaat het verder via Wuustwezel, Leopoldsburg, Wilrijk, Mol, Knokke-Heist, Mortsel en Schoten, om te eindigen in Hoeselt op 7 december. Het gezelschap werkt nog aan een kleinere productie die dan in het Brasschaatse auditorium kan plaats vinden.

Nieuw MuziekTheater Brasschaat

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is