Kapel moet culturele functie behouden

Op 11 juli 2014

De leden van de cultuurraad en het personeel van de cultuurdienst willen de Sint-Jozefkapel aan de Augustijnslei behouden voor culturele evenementen, zoals tentoonstellingen en concerten. Ze vrezen dat op lange termijn het gebouw in privéhanden komt en dat dan de huidige invulling van het complex verdwijnt.

De agenda voor deze locatie is wekelijks goed gevuld met activiteiten van de lokale verenigingen. De kapel maakt immers deel uit van de gebouwen waarin nu de OCMW-diensten zijn ondergebracht. Maar die verhuizen in 2017 naar het nieuwe administratieve centrum in de Verhoevenlei.

Daarom zet het gemeentebestuur het complex nu al in de etalage. Zo kunnen onder andere projectontwikkelaars een bod doen op de gebouwen.

Bezorgdheid

De leden van de cultuurraad uiten hun bezorgdheid over de toekomst van de ruimte. 'Voor ons is het duidelijk dat wie eigenaar wordt van het gebouw, ervoor moet zorgen dat de Sint-Jozefkapel zijn functie in het culturele landschap van onze gemeente behoudt,' zegt cultuurschepen Karina Hans (N-VA). Voor de kapel, gebouwd in 1897 en erkend als bouwkundig erfgoed, loopt een procedure om het volledig te beschermen als monument. 'Volgend jaar zullen we weten of dat dossier goedgekeurd wordt.'

Hier en daar wordt geopperd om de Sint-Jozefkapel uit de verkoop te houden. 'Als de gemeente eigenaar blijft van het gebouw bepaalt ze zelf wat ermee gebeurt. Komt de kapel in privéhanden, dan kan iemand er ook een galerij openen, want dat is ook een culturele bestemming', zegt Steven Broos van oppositiepartij Brasschaat 2012. 'Wij vragen dat lokale kunstenaars, musici en verenigingen hier evenementen kunnen blijven organiseren.'

Sint-Jozefkapel2

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is