Geveltuintjes fleuren straten op

Op 26 februari 2021, over deze onderwerpen: Groen & Natuur

Het gemeentebestuur wil de aanplanting van geveltuintjes stimuleren. Het politiereglement wordt daarom nu hiervoor al aangepast. De tuintjes verfraaien het straatbeeld, fleuren de woning op en zorgen voor meer opname van CO2. In de zomer zorgen ze voor verkoeling en stimuleren ze het sociaal contact. Het gemeentebestuur bekijkt nog of ze later dit jaar een geveltuinactie organiseren en een subsidie tot de mogelijkheden behoort. Steden zoals Antwerpen, Gent, Kortrijk, Diksmuide, Oostkamp, … gingen ons al voor.

 

Hoe begin je eraan?

Een geveltuintje richt je als bewoner zelf in aan de voorgevel van je eigen woning. Er moet steeds een doorgang van 1,2 m voorzien blijven voor voetgangers. Je staat zelf in voor eventuele afbraakwerken en het onderhoud van je geveltuintje. 

Je maakt gebruik van planten zonder doornen en zonder bessen. Giftige planten kunnen uiteraard ook niet. Je geveltuin snoei je zelf zodat de doorgang steeds gewaarborgd is. Boven 2,20 m kunnen planten eventueel wel verder uitwaaien.

Een vergunning is niet nodig, maar meld het wel even bij onze dienst Infrastructuur. Daar krijg je dan nog meteen enkele tips mee in verband met de juiste plantenkeuze.

“Met elke vierkante meter steen die je vandaag vervangt door groen, draag je een steentje bij aan een beter klimaat en meer biodiversiteit. De tuintjes vangen regenwater op dat anders zomaar de riool in loopt en ze zorgen voor een positief effect op de luchtkwaliteit. Door deze groene gevels wordt de straat mooier en leefbaarder”, stelt schepen voor Groen en Natuur Goele Fonteyn

 

Plaats een regenwaterton

…en hergebruik het regenwater voor je planten, tuin en het schoonmaken van je wagen of fiets. Regenwater is zacht en goed voor je planten, bovendien bespaar je zo op drinkbaar kraantjeswater.

Vanaf april 2021 kan je op het recyclagepark 2 standaardmodellen kopen, eentje van 310 liter (50 euro) en eentje van 510 liter (85 euro). Betalen doe je met bancontact.

Er bestaat ook nog een groter model van 1000 liter (215 euro) en 2 designmodellen (200 euro). Die kan je dan weer vanaf maart tot en met 9 april 2021 bestellen via www.igean.be/regenwatertonnen.
Deze regenwatertonnen kan je afhalen op 22 mei in het voormalig gemeentemagazijn aan de Ploegsebaan 275. Er volgt nog een tweede bestelmoment in het najaar van 2021.

Iedere Brasschatenaar krijgt van de gemeente 10% korting bij de aankoop van zijn regenton. Deze korting wordt meteen mee verrekend bij de aankoop.

“Met een regenwaterton kan je op een gemakkelijke manier zuinig omspringen met regenwater. Je kan het water gebruiken voor je kippen, je planten en zoveel meer. Zo draagt iedereen zijn steentje bij aan het klimaat. Je beseft anders pas wat je mist als er een tekort is, “, zegt schepen van afvalbeleid Myriam Van Honste.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is