Dorpskoers wordt profwedstrijd

Op 10 september 2014

Een kleine 1.000 Brasschatenaren zakten gistermiddag af naar het centrum om de verschillende koersen en derny's te aanschouwen. Ook de 700 kinderen uit alle Brasschaatse scholen reden mee. Het gemeentehuis bleef gesloten en het personeel kon zich uitleven tijdens een collegiale rit. Het is waarschijnlijk wel de laatste keer dat er op deze manier werd gekoerst.

Financieel risico

Er lopen gesprekken met Roland Descheemaeker, de organisator achter de Antwerp Derny. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid de organisatie van de Acht overnemen en omvormen naar een volwaardige profkoers. "Ik ben er tien jaar mee bezig en mijn pijn in het hart moet ik nu de koers uit handen geven", vertelt huidig organisator Dré Van Mechelen. "Vijftien jaar geleden was de Acht nog een echte profkoers, maar de organisatie is uiteindelijk failliet gegaan. Nu lukt het financieel net", zegt Van Mechelen. "Iets minder dan de helft van ons budget krijgen we van de gemeente, de overige centen moeten van sponsoring komen. De gemeente wil er nu nieuw leven in blazen, maar dat is een financieel risico dat ik niet wil nemen. Daarom neem ik nu met spijt in het hart afscheid van deze koers. Ik ga me nu focussen op de koers op de Bethanie." De gesprekken tussen de gemeente en de nieuwe organisatie zijn nog volop bezig, maar de naam zou alvast blijven. "We willen ook dat de randevenementen blijven", vertelt schepen van sport Adinda Van Gerven (N-VA).

Geen extra investering

"Het is de bedoeling de Acht van Brasschaat weer op te waarderen", zegt Van Gerven. "Daarvoor zal de gemeente niet meer investeren dan we nu doen. Liefst zouden we zelfs minder investeren, maar de organisatie wel uit handen geven. Momenteel staat de kostprijs van de koers nog wel gebudgetteerd, maar pas eind november zal duidelijk worden hoeveel de gemeente zal investeren in de komende edities." Om er een profkoers van te maken, zullen er wel veel sponsors nodig zijn. Om een race met toprenners te organiseren, is al snel 200.000 euro nodig. Een pak meer dan de 15.000 euro nu. Dat geld zal uit sponsoring moeten komen. "We willen de drie dagen feest behouden", verzekert Van Gerven. "We denken ook dat het voor de middenstand een meerwaarde kan bieden als er veel mensen verzamelen op een dag dat de winkels open zijn."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is