Brasschaat wil nieuw administratief centrum

Op 20 augustus 2013

Brasschaat - Dit najaar wordt een eerste selectie gemaakt uit de binnengebrachte voorstellen voor het ontwerp van het nieuw administratief centrum. Op dat moment starten ook de afbraakwerken van de vervallen drukkerij De Bièvre aan de Verhoevenlei. 'Ten laatste twee jaar later leggen we daar de eerste steen van de nieuwbouw,' zegt burgemeester Jan Jambon (N-VA).

De bouw van het NAC kadert in een synergie van de gemeentediensten met die van het OCMW. 'Vroeger had iedereen zijn eigen secretaris en zijn eigen ontvanger of financiële dienst', zegt Jambon. 'Sinds een recente decreetswijziging is het mogelijk om die samen te voegen.'

Zo een operatie wordt nu in Brasschaat ingezet. 'Het is een beetje gek dat het OCMW een ICT-dienst uitbouwt en het gemeentebestuur ook. We bekijken hoe dat samen efficiënter kan.' Hij benadrukt dat achter deze denkoefening geen besparingsoperatie schuilt. 'Het kan misschien wel zijn dat iemand die op pensioen gaat, niet vervangen wordt. Dat sluiten we niet uit. Maar naakte ontslagen komen er zeker niet.'

Diensten samenbrengen, is inherent aan een nieuwe visie op dienstverlening voor de burger. De Brasschatenaar die het wenst, zal in de toekomst quasi alles online kunnen opvragen. Wie dit niet wil, kan terecht bij loketmedewerkers die multifunctioneel zijn. De specialisten blijven werken achter de schermen. Aan de ontwerpers werd gevraagd om rekening te houden met deze zienswijze. Zeker en vast blijft het huidige gemeentehuis een ankerpunt voor de inwoners.

'We vragen aan de ontwerpers ook om een aantal denkpistes mee in te vullen. Wat met de ruimtes rondom het gemeentehuis en hoe brengen we de diverse campussen met elkaar in verbinding, is een vraag waarop we samen een antwoord zoeken,' zegt de burgemeester.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is