Baillet-Latour vereeuwigd met beeld

Op 13 december 2013

"Omdat het beeld dat door kunstenaar Raf Thys wordt gemaakt groter wordt dan oorspronkelijk gepland, is het ook duurder. Daarom hebben we de bewoners van de Baillet-Latourlei uitgenodigd om een kleine versie van het beeld te kopen als sponsoring", zo vertelt schepen van Cultuur Karina Hans (N-VA).

"De kleine versie kost 2500 euro.

Het uiteindelijke beeld kost 55.000 euro. De drinkwatermaatschappij Pidpa, die door Ferdinand de Baillet- Latour werd opgericht, heeft al een exemplaar gekocht. We vonden dat de bewoners van deze mooie straat in Brasschaat het voorrecht moesten krijgen om zich een exemplaar
aan te schaffen", vervolgt de schepen.

Het uiteindelijke beeld wordt met zijn sokkel inbegrepen in totaal bijna 4 meter hoog.

Noblesse oblige

"Toen het gemeentebestuur me samen met historicus Francis Dierckxsens de vraag stelde om eens na te denken over een beeld, wilde ik eerst weten welke verdiensten die man heeft gehad. Ik las het boek van Dierckxsens over de man en ik raakte sterk geboeid. De woorden 'noblesse oblige' werden me plots helemaal duidelijk. Baillet-Latour was niet alleen burgemeester en gouverneur, hij was vooral een zeer hulpvaardig man die zijn gemeenschap echt diende.

De kleuren van de sokkel verwijzen naar het wapenschild van de familie.

De materialen zijn een knipoog naar zijn herkomst: Frankrijk en België. Ik wilde het beeld absoluut in brons omdat het een duurzaam en standvastig materiaal is", vervolgt de kunstenaar uit Kalmthout.

Voor historicus Francis Dierckxsens zijn er meerdere redenen om de man hulde te brengen. "Niet alleen omdat hij Brasschaat van een onbetekenend dorp naar een mooie, residentiële gemeente deed evolueren.

Ook omdat hij Pidpa boven de doopvont hield en een eerder monument te zijner nagedachtenis verdwenen is. Tenslotte heeft de man enkele dagen in de cel gezeten, omdat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog geheime informatie over de Duitsers naar de Engelsen doorspeelde. Ferdinand de Baillet-Latour was burgemeester van 1902 tot 1908. Dan werd hij gouverneur van de provincie
Antwerpen", legt Dierckxsens uit.

20131200 Baillet Latour vereeuwigd

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is