Acteurs brengen geschiedenis tot leven

Op 2 april 2014

Het is de twaalfde keer dat Historia Mundi deze historische evocatie houdt. "Ons evenement onderscheidt zich van soortgelijke organisaties die alleen veldslagen en oorlogen brengen. Bij ons komt ook de burgerij aan bod. We tonen het leven van de gewone man met de bijbehorende ambachten zoals pottenbakken, houtbewerking en smederij", zegt voorzitter Filip Haesen van Historia Mundi.

"We houden historische gevechten, driloefeningen en duels. Als afsluiter van de dag is er telkens een Kiddy Battle, waarbij de aanwezige kinderen onze vechters mogen aanvallen", vervolgt de voorzitter.

De tijdsperiodes die worden uitgebeeld gaan van de Prehistorie tot en met de periode na de Tweede Wereldoorlog.

Het wordt een verzameling van kampementen, verspreid over een terrein met een oppervlakte van 5 hectare.

Heel druk weekend verwacht

Afgaande op de vorige edities verwachten de organisatoren in Brasschaat 15.000 toeschouwers over de twee dagen. Het evenement wordt opgesteld op het vliegveld parallel met de betonweg aan de aëroclub en de weg aan de verkeerstoren.

Het weekend van 28 en 29 juni wordt bijzonder druk in Brasschaat.

Op zondag is er ook de jaarlijkse triat lon die heel wat volk op de been brengt.

Schepen voor Militaire Aangelegenheden, Mobiliteit en Verkeer Luc Sevenhans (N-VA) kon het Vlaams Gewest overtuigen de afrit van de E19 in Sint-Job voor dat weekend tijdelijk open te stellen.

"Door de werkzaamheden die er dan bezig zijn, zou de afrit dicht zijn. Gelukkig komt er een noodoplossing voor dit uitzonderlijke weekend.

Tijdens Historia Mundi kunnen de mensen het Gunfire Museum ook bezoeken zonder dat de ze militaire ingang moeten nemen. Daarnaast is er ook een Opendeurdag van het Bataljon Artillerie. De liefhebbers van geschiedenis kunnen dat weekend in ieder geval hun hartje ophalen.

Het wordt een unieke samenwerking tussen vier partners, Historia Mundi, het Gunfire Museum, het Bataljon Artillerie en de gemeente Brasschaat", zo zegt schepen Luc Sevenhans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is