Aan wie geeft Jan zijn sjerp af?

Op 9 oktober 2014

Er zijn meerdere kandidaten om de sjerp van Jambon over te nemen.

Maar wie het zeker niet wordt, is Dirk de Kort (CD&V), omdat het N-VA-bestuur beslist heeft de sjerp in eigen rangen te behouden.

Enkele namen komen steeds. Zo is er Adinda Van Gerven, die bij de verkiezingen op de tweede plaats stond en ook na Jambon de meeste voorkeurstemmen kreeg. Van Gerven is momenteel schepen voor Sport, Burgerzaken en Vlaamse en Europese aangelegenheden. Verder is er huidig schepen voor Cultuur en Gezin Karina Hans. Zij heeft nog niet veel jaren op de politieke teller staan, maar heeft met Cultuur toch een belangrijke bevoegdheid gekregen. Hans is eveneens bereid om de verantwoordelijkheid op te nemen. "Ik heb er nachten van wakker gelegen. Het zal niet eenvoudig zijn, maar ik wil de kans grijpen", zegt ze.

Koen Verberck

Dan is er nog Luc Sevenhans, schepen voor Mobiliteit, Communicatie en Militaire aangelegenheden. Hij heeft de meeste ervaring, zowel op gemeentelijk als op nationaal vlak.

"Het is de ambitie van iedere politicus om schepen of burgemeester te worden. Ik ambieer de sjerp ook", reageert Sevenhans, die via Volksunie en Vlaams Belang bij N-VA terechtkwam.

"Ik vermoed dat eind deze week of begin volgende week wordt beslist wie Jan zal opvolgen in Brasschaat.

Over mijn kansen wil ik me nog niet uitspreken. Ik weet niet eens wie mijn tegenkandidaten zijn", voegt de kandidaat- burgemeester eraan toe.

Wie het ook wordt, hij of zij zal als schepen waarschijnlijk worden opgevolgd door huidig fractieleider Koen Verberck.

Carl Huybrechts

Ten slotte rijst nog de vraag of Jan Jambon huidig schepen Philip Cools meeneemt naar Brussel. Cools is al jaren de rechterhand van Jambon en zal dus ook moeten worden vervangen als schepen als hij Jambon vergezelt.

In dat geval zou volgens de logica der voorkeurstemmen Carl Huybrechts een schepenambt toekomen.

"Na de verkiezingen in 2012 volgde de partij de volgorde van de voorkeursstemmen.

Als Philip naar Brussel gaat, dan kan men niet meer om mij heen", zegt Carl Huybrechts. Hij is vooral geïnteresseerd in bevoegdheden als Sport, Cultuur, Feestelijkheden, Toerisme en Mobiliteit. "Ik weet dat ik in die domeinen iets kan betekenen voor de gemeente", zegt Huybrechts.

Wie volgt Jan Jambon op als burgemeester?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is