"Ik zag bij één atleet enkele tranen"

Op 10 september 2014

De vier atleten en hun drie begeleiders kwamen aan op de Bredabaan en kregen meteen een hartverwarmend applaus van de toeschouwers die voor de Acht van Brasschaat waren gekomen.

De aankomst in ons land verliep wel niet zoals gepland. Op Zaventem bleek dat de Kirgiziërs niet daar maar wel in Charleroi zouden landen.

De consul van Kirgizië kon er gelukkig voor zorgen dat zijn landgenoten in Charleroi werden opgehaald.

Van daar uit ging het dan in rechte lijn naar Brasschaat. De delegatie had niet de tijd zich om te kleden.

Maar dat maakte de ontvangst op de Bredabaan er niet minder hartelijk om. Schepen van Sport Adinda Van Gerven (N-VA) had voor de gelegenheid enkele woordjes in het Kirgizisch ingeoefend.

Helemaal overdonderd

De atleten, drie judoka's en één tafeltennisser vielen van de ene verbazing in de andere. Van hun tolk vernamen we dat ze werkelijk overdonderd waren. "Hun mond viel open toen ze hier aankwamen. Ze waren nog nooit in België geweest en vinden alles hier mooi. In Brasschaat zag ik bij één van de jongens enkele tranen. Zij zijn het nochtans al even gewoon te reizen. Door hun sport hebben ze al een stukje van de wereld gezien. Maar de ontvangst is hier echt wel top. Ze waren ook blij dat de consul hier aanwezig was", zo vertelde tolk Rahim.

"Deze jongens hebben een mentale beperking en spreken alleen hun eigen taal. Zij kennen elkaar al langer. Ze zijn tussen de 16 en de 34 jaar. Het is wel jammer dat ze niet met hun collega's sporters uit andere landen kunnen communiceren.

Maar ik denk dat ze hier een schitterende tijd gaan beleven. Ze krijgen een mooi programma voorgeschoteld met allerlei aangepaste activiteiten", zegt de tolk.

De jongens zelf zaten er zeer stil bij. Zij hadden een vlucht van 17 uur achter de rug met een tussenstop in Istanbul. Kirgizië telt 5,2 miljoen inwoners, maar is wel zeven keer zo groot al België. 75 procent van de bevolking is moslim.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is